Förbigå menyn

Det är lätt att vara lycklig i Vasa!

Resultat från lyckoenkäten 2023

Efter svackan år 2022 är Vasabornas lycka tillbaka på en bra nivå. Enligt lyckoenkäten som genomfördes för fjärde gången känner Vasaborna sig trygga och ser hoppfullt på framtiden.

På skalan 0–100 blev talet för lycka 72,6. Det fanns en statistiskt betydande skillnad mellan könen:

– Bland männen är lyckan tydligt lägre än bland kvinnorna. Resultatet motsvarar inte andra finländska undersökningar, även om kvinnornas lycka ofta är högre än männens. Samplet är knappast särskilt representativt för männen i Vasa, tror professor emeritus Markku Ojanen, som forskar i lycka.

Männen som besvarade enkäten var lyckligare för 5 år sedan, så svaren gör att männen verkar mer missnöjda i nuläget.

Av dem som svarade var 77 % kvinnor. Åldersfördelningen är däremot rätt jämn och språkfördelningen motsvarade också väl språkfördelningen i Vasa. Enkäten genomfördes som en öppen webbenkät och den besvarades av 1058 Vasabor.

Enkätresultaten

Undersökningen gjordes som en öppen webbenkät 5.10-5.11.2023 på finska, svenska och engelska. Enkäten besvarades av 1058 Vasabor i olika åldrar. Undersökningen genomfördes som en webbenkät, vilket gör att det inte var frågan om ett slumpvist utvalt sampel.

Bekanta dig med enkätresultaten (pdf)

Kom med och gör goda gärningar!

Att glädja eller hjälpa någon annan eller att vara rädd om miljön ökar lyckan för alla. Och det är vi Vasabor som bekant bra på – vi har ju som mål att vara världens lyckligaste stad. 

Kom ihåg att registrera din goda gärning så att den syns i räknaren. Dela den även på sociala medier genom att använda #GodGärningVasa 

Räknare för goda gärningar

Lyckoberättelser från Vasa – internationella upplevelser

Fernanda Arriaga

Efter att jag 2020 genomförde en termin som utbytesstuderande i Vasa, visste jag att detta är min stad och att jag måste återvända. Två år senare, är jag nu här för fortsatta studier och för att leva i staden som stulit mitt hjärta.

Läs Fernandas berättelse här

Karla Miranda

Jag ser Vasa som en magisk kombination av natur som är tillgänglig för alla och av härliga, alltid hjälpsamma människor.

Läs Karlas berättelse här

Rony Francis

När flyttar du till Vasa? Detta frågade min finska chef mig när jag 2011 besökte Vasa på en arbetsresa. Jag kunde inte ana hur denna enkla fråga inom några år fullständigt skulle komma att ändra mitt liv.

Läs Ronys berättelse här

Sasini Gunasekera

För tillfället siktar jag på att hitta en praktikplats inom min egen studieinriktning för att kunna påbörja min professionella karriär i Finland. Samtidigt njuter av friluftslivet och ser fram emot att se snö första gången i mitt liv.

Läs Sasinis berättelse här

Liya Antony

Tillsammans med min man, kom jag till Vasa 2019 från södra Indien. Med hjälp av hans finska kolleger, kunde vi så småningom rota oss här och nu kan jag säga att jag är en av Vasas lyckliga invånare.

Läs Liyas berättelse här

Chamara Dissanayake

Det är helt normalt att genomgå en kulturchock när man flyttar till ett nytt land, speciellt om det ligger på en annan kontinent. Men detta hände inte mig när jag flyttade till Vasa fyra månader sedan med min fru.

Läs Chamaras berättelse här