Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Dilemma rappade om emotionella färdigheter på Tervajoen koulu

Publicerad: 19.5.2023

Eleverna i Tervajoen koulu fick 5.5 en speciell gäst, då rapparen Dilemma hade en privat spelning på skolan. Hela skolan var och lyssnade på Dilemma alltså Joonas Linnamaa, som är känd för att han ärligt behandlar känsliga och även svåra teman i sina låtar.

– Med de äldre eleverna har vi lyssnat på Dilemmas musik i början och slutet av lektioner i emotionella färdigheter, när vi har fördjupat oss i känsliga och utmanande teman. Han är väldigt positiv och uppmuntrande, beskriver läraren Helena Alanen, som har ordnat spelningen för skolan.

Dilemma är känd för sina kraftfulla texter, där han återspeglar sina påfrestande erfarenheter av bland annat mobbning i skolan i barndomen och ungdomen. Artisten, som är ärlig i sina texter, vill göra sin röst hörd för alla dem som utgår från svåra bakgrunder.

Äkta, uppriktiga möten

Dilemma alltså Joonas Linnamaa har haft spelningar på skolor även tidigare.

– Barn har en slags fräsch energi, som piggar upp! Dessa är äkta, uppriktiga möten, beskriver Linnamaa.

I klassrummet före spelningen var eleverna främst intresserade av rapparens kläder och bilmärken, men Joonas fick frågor också om hur musikkarriären började.

Alanen berättar att på Tervajoen koulu satsas det mycket på emotionella och interaktiva färdigheter i undervisningen och fostran. Också Linnamaa betonar hur viktiga emotionella färdigheter är.

– Emotionella färdigheter är de viktigaste färdigheterna i världen! Ett naturligt sätt för mig att behandla även negativa känslor är att göra det genom musik, berättar Linnamaa.