Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Eleverna i Storviken fick vara med och planera nya rum

Publicerad: 6.6.2023

På Isolahden koulus tomt planeras just nu en nybyggnad för barn och unga med krävande särskilt stöd. Elever med krävande särskilt stöd i klasserna 6–9 fick komma med i barnens lokalråd och berätta om sina idéer och önskemål om hur drömmarnas skola kan se ut.

I rådet deltog åtta elever med särskilda behov i klasserna 6–9.

Eleverna ombads först i lugn och ro se sig omkring och fundera på olika frågor för sig själva. Sedan diskuterades frågorna så att vem som helst fick berätta om sitt svar och sin idé och de andra fick också kommentera dem.

– Enligt barnen kunde i en perfekt klass finnas bland annat en soffa, krukväxter, ett piano, en smarttavla, gympautrustning, filmer, mörkläggningsgardiner och färger, berättar ledaren för lokalrådet, planerare Anni Toivanen.

Mera rum i tamburen, växter och träd på gården

I tambur- och entréhallsutrymmena önskar både elever och lärare mera rum och i synnerhet förvaringsutrymme. På skolans gård önskar barnen och de unga mera växter och träd samt olika lekredskap.

– Lärarna uppmärksammade att barn och unga med krävande särskilt stöd behöver mycket utrymme runt sig och många separata rum. Barnen är också mycket på golvet och därför är det viktigt att rummen har golvvärme och rena golv, beskriver Toivanen rådets resultat.

Resultaten från barnens råd går vidare till lokalbehovsarbetsgruppen

Elevantalet i Isolahden koulu är på väg uppåt. I skolan görs i år en lokalbehovsutredning, vars mål är att en nybyggnad ska uppföras på skolans tomt.

In i den nya lokalen flyttar de barn med krävande särskilt stöd som nu går i byggnaden Revontulet samt klasser som har specialundervisning i klassform.

Lokalrådets resultat ges vidare till Isolahden koulus lokalbehovsarbetsgrupp.

Barnens lokalråd genomfördes som en del av Vasa stads projekt Invånarenergiska Vasa. I projektet med delfinansiering från Miljöministeriets program En hållbar stad stärks invånarorienteringen och invånarnas delaktighet i stadens hållbarhetsarbete genom att Vasabornas idéer om ett hållbarare stadsliv förverkligas.