Förbigå menyn
Eero Järnefelt: Trälar under penningen / Sved (1893). Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, samling Antell. Foto: Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis.
Eero Järnefelt: Trälar under penningen / Sved (1893). Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, samling Antell. Foto: Finlands Nationalgalleri / Yehia Eweis.

Artikelkategorier: Nyheter

En utställning över den mästerliga naturskildraren Eero Järnefelt öppnas i slutet av året i Tikanojas konsthem

Publicerad: 3.4.2024

En utställning, som omfattar den mästerliga natur- och personskildraren Eero Järnefelts (1863–1937) hela karriär, öppnas på Konstmuseet Ateneum 5.4 och den kan också ses i Tikanojas konsthem i Vasa i slutet av året.

Utställningen över Eero Järnefelt är en omfattande översikt av livet och produktionen hos denna son till en kosmopolitisk kulturfamilj. Utställningen granskar konstnärens betydelse för konsten i Finland och för finskheten som den mångsidige skildrare av naturen och landskapen på Koli han är samt ger anledning att fundera på den moderna människans relation till naturen.

Efter Ateneum ses utställningen i Vasa i Tikanojas konsthem 23.11.2024–25.5.2025.

– I konsthemmet visas konstnärens centrala produktion, såsom Sved från år 1893, berättar utställningschef Maaria Salo.

I Vasa visas en något mindre del av Järnefelts produktion jämfört med den mera omfattande utställningen på Ateneum, där verken som visas är över 200. Kurator för utställningen är Ateneums intendent Timo Huusko. Utställningen har producerats av Konstmuseet Ateneum/ Finlands Nationalgalleri.

I och med offentliggörandet av utställningen om Järnefelt är utställningsprogrammet för Vasas museer under år 2024 klart.

Läs mera om utställningen i Konstmuseet Ateneum