Förbigå menyn
Metsän istutus

Artikelkategorier: Nyheter

Ett träd för alla Vasabor – kom med i planteringstalkot!

Publicerad: 18.4.2024

Det kommer att planteras 70 000 nya träd i Vasa under de kommande åren. Målet för projektet Ett träd för alla Vasabor är att jämna ut koldioxidutsläppen från byggprojekt och kompensera för att det avlägsnas träd, stödja Vasas mål om klimatneutralitet samt att fira att stadens befolkning ökar och når upp till ett nytt tiotusental. Även invånare, sammanslutningar och företag bjuds in att delta i ett planteringstalko.

Projektet Ett träd för alla Vasabor inleds i vår och pågår antingen till slutet av 2027. I projektet planteras totalt 70 000 träd, det vill säga cirka 17 500 plantor per år.

– Med träden som planteras kompenseras det för att antalet kolsänkor minskar till följd av byggandet och ersätts träd som fälls för nya byggnader. Skogarna är den viktigaste livsmiljön för hotade arter och därför är det viktigt att det planteras nya träd också för att naturens mångfald ska kunna tryggas, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Vasas befolkning ökar i rekordtakt och uppskattas snart överskrida gränsen på 70 000 invånare. Genom att plantera träd vill man också fira att befolkningen ökar till ett nytt tiotusental och hälsa alla nya Vasabor välkomna.

– Vi vill uppmuntra alla invånare, sammanslutningar och företag att komma med och plantera träd. Vi står för plantorna som du sedan kan plantera antingen på den egna tomten eller i ett närliggande skogsområde som vi kartlagt på förhand, säger Roininen.

Större plantor som reserverats i förväg för planteringstalkot delas ut vissa dagar till invånare, sammanslutningar och företag. Resten av trädplantorna planteras av grönområdes- och skogsteamen i stadens parker, trafikgrönområden samt som beskogningsplantor i skogarna. Information om tidtabellen för planteringstalkot ges separat i ett senare skede.

Träd binder kol och ökar trivseln

Vasas grönområdesstruktur uppdateras just nu som en del av ett mera omfattande arbete med generalplanen. Grönområdesstrukturen bildar en helhet som består av stadens grön- och rekreationsområden, parker och friluftsleder. Syftet med den är att trygga naturens mångfald samt att garantera rekreationsmöjligheter för människor och att stadsnaturen fungerar.

– Vid uppdateringen av grönområdesstrukturen tillämpas bland annat den så kallade 3-30-300-principen där målet är att alla kan se minst tre träd från sin bostad, att minst 30 procent av bostadsområdets areal täcks av trädkronor och att avståndet till det närmaste grönområdet är högst 300 meter. Denna princip kan tillämpas som en riktlinje också vid plantering av träd, säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Skogar tjänar också som kolsänkor och därmed stöder vi genom att plantera träd också Vasas mål om att vara en klimatneutral stad före utgången av decenniet.

– Träd binder koldioxid, förbättrar mikroklimatet, suger upp dagvatten och ger skydd mot solgasset. Dessutom ökar de trivseln och bidrar till mångfalden i fråga om bland annat växtarter och andra levande organismer, förklarar Korkealaakso.