Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Lohdutus

Artikelkategorier: Nyheter

Kontaktuppgifter till instanser som erbjuder psykiskt stöd finns samlade på Vasas webbplats

Publicerad: 15.4.2020

Coronaviruset och den exceptionella situation viruset har orsakat kan medföra till exempel problem med att orka eller åstadkomma osäkerhet, ångest och rädsla. På Vasas webbplats har vi samlat kontaktuppgifter till organisationer, föreningar och andra aktörer som erbjuder invånarna i Vasa psykiskt stöd.

De instanser som erbjuder psykiskt stöd i Vasa

De organisationer som erbjuder stöd med kontaktuppgifter

Reaktionerna är individuella

Jaana Kurki, ledande handledare vid centret för mental- och beroendevård Horisonten, anser att undantagstillståndet till följd av coronaviruset berör alla medborgare.

– Det är alltid individuellt hur man reagerar på situationen. Reaktionerna kan variera från rationell behandling till förnekande eller ringaktning, ängslan eller till och med panik. Tillförlitlig aktuell information om situationen finns exempelvis på webbplatserna för Institutet för hälsa och välfärd, staden och vårt sjukvårdsdistrikt. Där framgår det att situationen för närvarande är lugn i Vasaregionen, säger Kurki.

De flesta människor kan anpassa sig till situationen och fortsätta med sin vardag trots att många ändringar har berört såväl individernas som familjemedlemmarnas dagliga liv.

Ta kontakt om du behöver hjälp

Kurki anser emellertid att situationen är särskilt utmanande för personer vars näring eller ekonomi är hotad.

– Det är ett vanligt fenomen att allt färre klienter uppsöker service, vilket också har kunnat observeras inom social- och hälsovårdsservicen. Jag vill därför påminna klienterna om att servicen är öppen trots undantagstillståndet, säger Kurki.

– Ingen behöver vänta på att krisen är över om hen upplever att hen behöver hjälp med oron som coronaviruset orsakat, den psykiska hälsan eller missbruksproblem. Exempelvis Horisonten har velat sänka tröskeln till att ta kontakt genom att öppna en kristelefon med låg tröskel. Vi betjänar på numret 06 325 2800 vardagar kl. 9–15, berättar Kurki.