Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Lääkärin takki

Artikelkategorier: Nyheter

Mottagningen av patienter med symptom på luftvägsinfektion fortsätter centraliserat

Publicerad: 13.8.2020

Mottagningen av patienter med symptom på luftvägsinfektioner är fortfarande centraliserad till separata lokaler på huvudhälsostationens första våning på Dammbrunnsvägen 4. Luftvägsinfektionsmottagningen är öppen må–to kl. 8–16 och fredagar kl. 8–14.15. Ring alltid först till din hälsostations nummer, mottagningen fungerar med tidsbokning.

Om du har lindriga symtom på luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, ont i halsen, muskelvärk eller feber, vila dig frisk i lugn och ro där hemma. Efter två symptomfria dagar kan du återgå till arbetet.

Om dina symptom blir värre eller fortsätter den tredje dagen ska du ringa din egen hälsostation för att få en bedömning av vårdbehovet och ordna en eventuell testning för corona. Mer information om corona: www.thl.fi

Övrig brådskande mottagning

Vid plötsliga sjukdomsfall ska du ringa din egen hälsostation. En sjukskötare bedömer ditt behov av vård, ger anvisningar för vård hemma och anvisar dig vid behov till en läkarmottagning. Du kan komma utan att ringa om du är i omedelbart behov av hjälp, som när du har fått ett djupt sår eller fallit.

De som bor i Lillkyro ska kontakta sin egen hälsostation (Lillkyro hälsostation).

Vid livshotande nödsituationer ska du ringa 112. Vid brådskande sjukdomsfall fås en bedömning av vårdbehovet på kvällar och veckoslut på numret 116 117.

Icke-brådskande mottagning med tidsbokning

Ta kontakt per telefon också i andra ärenden som berör hälsan eller om symptomen för en kronisk sjukdom förvärras så att situationen kan bedömas och nödvändig vård ordnas.

Hälsostationernas telefonnummer:
Dammbrunnens hälsostation tfn 06 325 1703 och 06 325 1770
Gerby hälsostation tfn 06 325 1711
Korsnästågets hälsostation tfn 06 325 1691
Kyrkoesplanadens hälsostation tfn 06 325 1666
Lillkyro hälsostation tfn 06 325 8500

Elektroniska tjänster samt tidsbeställning på nätet till skötare

Tyvärr blir det tidvis telefonköer till hälsostationerna. Därför är det bra att komma ihåg att från Mina Kanta-sidor www.kanta.fi/sv/mina-kanta-sidor kan du skicka begäranden om förnyande av recept och se dina egna laboratorieresultat. Använd i första hand de elektroniska tjänster som erbjuds för närvarande. Gör först ett avtal om skötsel av ärenden elektroniskt: www.vaasa.fi/sv/halsostationsservice

På nätet kan du reservera en telefon- eller mottagningstid till en skötare, t.ex.  för borttagning av stygn, vaccinering, öronsköljning eller medicinininjektioner. Du kan också reservera en telefontid till din egen diabetes- och astmaskötare: www.vaasa.fi/sv/halsostationsservice

Rådgivningar samt skol- och studerandehälsovård

Rådgivningarna samt skol- och studerandehälsovårdsservicen fungerar normalt, så ta därför inte ett sjukt barn till rådgivningen eller skolhälsovårdarens mottagning.