Förbigå menyn
Har den äran idag Vasa

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Stort grattis Vasa – Vilken lycka att få vara Vasabo!

Publicerad: 16.9.2020

Uppdaterad: 2.10.2020

Vasas födelsedag 2.10 har vi möjlighet att fira tillsammans, alla vi Vasabor, och nu eller aldrig hittar du lyckan nära här i vår härliga stad. Kom med och fira!

Idag firas, för att Vasa fyller 414 år!

Finland har i mars utsetts igen till världens lyckligaste land, men vilken är den lyckligaste staden i de lyckligas land? Vi tror att Vasa kan inta den här platsen.

Även om detta är ett ambitiöst mål, har vi under dessa exceptionella tider upptäckt att lyckan finns nära oss, i vår egen stad. Och nu har vi också någonting helt nytt: Vasas egen lyckoforskare. Professor Markku Ojanen, som i årtionden forskat i lycka, guidar Vasa och Vasaborna på vägen till lycka på många olika sätt.

Han kommer att dela lyckotips till invånarna, och ordna gratis lyckoföreläsningar.

Stadsdirektör, Tomas Häyrys, videohälsning:

Läs mera: varldenslyckligastestad.fi

#vasa414

Evenemang på Vasas födelsedag 2.10

Vasa stads museer

Hitta på något bra för dig själv eller någon annan. Till museet kan du också komma ensam, konst förebygger ensamhet.

 • Gratis inträdesdag till Österbottens museum och Kuntsis museum för modern konst kl. 11-17
 • Lycka – temaguidning i Österbottens museum på Hedmanska våningen (kl. 12 på svenska, kl. 13 på finska) samt i Kuntsi (kl. 14 på svenska, kl. 15 på finska)
 • Pigga upp en senior med ett vykort! Från museet får du ett vykort som du kan skriva din hälsning på till någon senior och museet sköter sedan om att seniorerna i serviceboendeenheterna får vykorten.
 • Med museikortet får du 20 procents rabatt på produkterna i museibutiken (i Österbottens museum och Kuntsi)

Österbottens museum

 • Virtuell guidning i Österbottens museum, verk med temat lycka har valts ut, publiceras 2.10
 • Från konst till känslor – en rundtur på egen hand och konstorientering på Hedmanska våningen i Österbottens museum.
 • I Österbottens museum kaffe+bulle erbjudande, 2,50€!

Inträdesfri dag på Bleckslagarmuseet

På Bleckslagarmuseet inträdesfri dag 2.10 kl. 12-15. Områdesservicechef Suvi Aho är på plats, beredd att diskutera hur Lillkyro kan utvecklas. Födelsedagslimsa serveras.

Vasa stadsbibliotek

 • Bokutställningar med temat lycka finns i huvudbiblioteket, närbiblioteken och på nätet.
 • Bibliotekets personal intervjuar VPS spelarna Antonio Teca och Samu Alanko om läsning, böcker och biblioteksanvändning kl. 15 på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Det är också möjligt att följa med intervjun live på Facebook.

Vaasan kaupunginteatteri 

 • 5 euros rabatt till Sound of Music-musikalens föreställningar under födelsedagsveckoslutet 2-3.10 med koden ”Onni”. Rabatten kan användas vid tre föreställningar under veckoslutet.

Wasa Teater

Evenemang för familjer

 • Invigning av den förnyade lekparken vid Mesgrändens lekplats (Mesgränden 3) kl. 8.30–11.30. Det utlovas brumbjörnsgympa och skattletning samt saft och ballonger.  Välkommen!
 • Födelsedagsfest för barn i Skeppsparken kl 12.30-15.00. Det utlovas brumbjörnsgympa, skattletning, sagostund samt saft och ballonger.  Välkommen!

Andra evenemang

 • På Vasa stads födelsedag 2.10 ordnar Vasa stads ungdomsservice gratis kaffe med bakelse på ungdomscaféet Café Kultsa (Rådhusgatan 30) för de 150 ungdomar som är först på plats. Kl 11-16.30.
 • Tropiclandia öppnar 2.10 för höstsäsongen efter serviceuppehåll. Välkommen!
 • Den riksomfattande festivalen ARMAS 1–14.10, sammanför på ett fördomsfritt sätt konstnärer, aktörer inom konstsektorn, konstinstitutioner, organisationer inom äldreomsorgen samt aktörer inom kommunsektorn.

De lyckliga evenemangens stad

Staden beviljar nu 10 000 € i understöd för ett förslag på ett evenemang i Vasa som bidrar till ökad lycka för Vasaborna. Ansökningstiden har slutit  och evenemang som får understödet offentliggörs på Vasas födelsedag 2.10.

Mer information

Försök med deltagande budgetering

Staden har reserverat 5000 € för förverkligande av invånarnas idéer via ett försök med deltagande budgetering. Ansökningstiden har slutit och de vinnande projekten offentliggörs på Vasas födelsedag 2.10.

Mer information

 

Uppdaterat 2.10.2020 kl 9.27