Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Kuntsin modernin taiteen museon veistospuisto, Sibylla veistos, Laila Pullinen.

Artikelkategorier: Nyheter

Vissa av museernas sommarutställningar skjuts fram till nästa år

Vasa stads museer är stängda fram till 13.5.2020 för att förhindra spridningen av coronaviruset enligt de begränsningsåtgärder som regeringen utfärdat. På grund av det här skjuts en del av sommarens utställningar fram till år 2021.

De utställningar som flyttas fram är en jubileumsutställning som presenterar Kuntsis samling och Huvilaelämää – Villaliv som planerats i Österbottens museum.

Av utställningarna i Konsthallen senareläggs Jan-Erik Anderssons utställning så att den visas i Österbottens museum på nästa års sida. Också för Filmverkstadens 10-årsjubileumsutställning utlovas ändringar.

-Det har gjorts mycket arbete inför utställningarna, så det skulle vara förtretligt om stängningen betydligt förkortar utställningstiden för dem. Utställningarna kan inte förlängas mot hösten, eftersom det finns avtal som ingåtts med utomstående, berättar museidirektör Elina Bonelius.

Utställningarna förbereds dock så att de kan läggas fram enligt den planerade tidtabellen. Museet meddelar de nya datumen senare som en del av utställningsprogrammet år 2021.

I enlighet med det nuvarande utställningsprogrammet skulle sommarutställningarna i Tikanojas konsthem ännu genomföras. Det är Poppelgränd och andra verk ur Emil Aaltonens samling som presenterar verk från den finländska konstens guldålder samt fotoutställningen Hemma hos samlaren som sammanställts om samlare från Vasa.

Då museerna får tillstånd att öppna sina dörrar, fortsätter utställningen By Nature som iakttar naturen genom nutidskonsten på Kuntsi museum för modern konst. Även Österbottens museum och Gamla Vasa museum skulle vara öppna.

-Senast efter sommaren har situationen förhoppningsvis normaliserats, men före det är förändringar fortsättningsvis möjliga, konstaterar Bonelius.

 

Information om coronaviruset

Publicerad: 06.04.2020