Förbigå menyn

Öjberget

Djävulsåker på Öjberget. Bild Jan Nyman.

Öjberget i Sundom ligger ungefär 10 km söder om stadens centrum. Det är en del av en bergig skogsås som omges av vidsträckta åkerområden. Typiska växter som trivs på området är tall och lingon. Området är ca 270 ha och söder om det finns Söderfjärdens stora meteoritkrater. Vintertid används slalombacken och skidspåren flitigt och sommartid kan man gå eller springa längs vandrings- och motionsleder. Högst uppe på berget finns ett utsiktstorn och längs vandringsleden ligger Vasatraktens enda stenåldersfyndplats.

Öjberget är till största delen ett barrskogsområde och det märks på de häckande fåglarna. Bland arterna finns järpe, spillkråka, rödhake, tofsmes och nötskrika. Under vårkvällar kan man höra flera olika ugglors typiska hoande spelläten uppe på toppen. De år då det finns rikligt med smågnagare kan man höra berguv, pärluggla, hornuggla och sparvuggla på kvällarna i Öjbergets skogar.

Ugglorna hoar aktivast från februari till april. Man kan bege sig på uggleexkursion redan då det skymmer, då börjar nämligen sparvugglan och berguven sitt spelhoande. Då mörkret faller över landskapet stämmer pärlugglan och hornugglan in. På våren lönar det sig att klättra upp i fågeltornet på Öjbergets topp. Där kan  man titta på flyttfåglar som anländer och på samma ställe kan man se dem flytta söderut på hösten.

Fågeltornet på Öjberget. Bild Jan Nyman.

Öjbergets naturstig

Sundom bys sidor, Sevärt i Sundom