Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Ateljé Torni

  Storalånggatan 66, Vasa

  Ateljé Torni

  Vasa Konstklubb driver Ateljé Torni, en konstgalleria, som startades år 2006. Den unika gallerian finns i andra våningen i en gammal vacker byggnad och består av tre ljusa gallerirum.

  I Torni finns förutom galleriutrymmen en ateljé där Konstklubben arrangerar olika konstkurser och ett mysigt kafferum Café Torni, där man kan avnjuta en kaffestund omgiven av konst.

  Verksamheten i Torni sker året runt och består av konstutställningar, konstkurser och konstnärsbesök. Med tre veckors mellanrum byts utställningarna i gallerian och utrymmena är oftats bokade ett år framåt.

  Gallerian kan bokas av varje konstnär och hobbymålare för egen utställning. När gallerian är stängd kan utrymmena hyras t.ex. för familjefester.

  +358 44 911 2725

  torniart@gmail.com

  https://vaasantaidekerho.com/

  Facebook

 • Bergö

  Bergö, Malax

  Välkommen till en unik och naturskön skärgårdsö i kvarken. Bergö har drygt 480 invånare och öns totala yta är ca 3,15 km2. På Bergö lever du ett med naturen, här kan du simma, promenera, cykla, fiska samt njuta av den storslagna naturen och de många pittoreska båthusen. Överallt du går, möts du av det stora Bottenhavet. Här är det skönt att koppla av!

  https://www.bergo.fi/

  Facebook

 • Bergö Café & Hantverk

  Bredhällsvägen 77, Malax

  Bergö Café & Hantverk finns i en gammal bondstuga mitt i Bergö by.
  Lokalt hantverk och delikatesser.

  +358 50 363 8073

  skargardsdelikatess@gmail.com

  Facebook

 • Bergö hembygdsmuseum

  Hamnfladavägen 36a, Malax

  Bergö hembygdsmuseum

  En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
  Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

  +358 400 165 685

  pererik.berglund@netikka.fi

  http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

 • Bergö kyrka

  Bergö nyvägen 8, Malax

  Kyrkan är uppförd åren 1800 – 1802 av byamännen på egen hand och ursprungligen till bönehus. Kyrkan vilar på en stenfot av kilad sten. Taket har från början varit täckt av brädor, senare med pärtor, men är numera belagd med målad plåt. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Teodor Schalin.

  +358 6 343 0025

  https://bergoforsamling.webnode.com/

 • Besöksmål i yttreskärgården

  Kvarken

  Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

  Den unika skärgårdens tusentals öar är fulla av kontraster; på bara några hundra meter kan landskapet ändra från vindpinade klippor och karga skär till frodiga skogar och lummiga vikar. Ensliga fyrar och övergivna lotsstationer minner om livet förr, medan många av de små fiskestugorna numera är uppskattade sommarstugor. En sevärdhet är det rika fågellivet i Kvarkens skärgård.

  Under somrarna ordnas världsarvskryssningar till Mickelsörarna och Valsörarna, då guider avslöjar öarnas hemligheter. Även skärgårdsföretagare erbjuder båtutflykter till den yttre skärgården.

  Läs mer om besöksmålen i yttreskärgården!

 • Björkö kyrka

  Läsarted 9, Björkö

  Björköby kyrka är byggd år 1859 och fick namnet Maria efter Alexander II:s gemål. Läktaren byggdes år 1907 och den första orgeln införskaffades ett par år senare. Innan byn fick en egen kyrka, användes läsarstugan som gudstjänstlokal. I kyrkan finns bl.a. ett votivskepp och en gammal allmogeljusstake.

 • Black Wall Gallery

  Korsholmsesplanaden 6, Vasa

  Black Wall Gallery
 • Bleckslagarmuseet

  Loukontie 6, Lillkyro

  PläkkyriMuseo

  Bleckslagarmuseet är för tillfället stängt på grund av flytt. Museet öppnar igen 2020 i nya utrymmen och med en ny utställning.

  Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.

  Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.

  +358 6 325 8400

  yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet

  Facebook

 • Brages friluftsmuseum

  Sandviksparken, Vasa

  Bragegården

  I naturskön omgivning, på gångavstånd från Vasa centrum, ligger Brages friluftsmuseum.

  Museet består av en gårdshelhet med intressanta allmogebyggnader och interiörer från 1800-talets svenska Österbotten. Till museets permanenta utställningar hör den österbottniska brudstugan (Lappfjärd), flickornas loft med färggranna textiler och sälskyttemuseet. På området finns en kopia av en jungfrudans.

  +358 44 012 7166

  info@vasabrage.fi

  https://vasabrage.fi

  Facebook

 • Brinkens hembygdsmuseum

  Museivägen 13, Malax

  Brinkenin museo

  Vid Brinkens museiområde finns 20 byggnader. Orregården, en genuin bondgård byggd 1879, visar en unik helhet med bondgårdens föremål och uthus bevarade i ursprunglig miljö. Här finns även familjen Orres restaurerade trädgård. Övriga byggnader är flyttade till området från olika delar av Malax. Tufvasgården, tidigt 1800-tal, loftsbyggnad, bodar, härbre, lador och en fäbod enhet finns på området, likaså ett nybyggt arkiv

  +358 50 036 2278

  gustav.smulter@pp.malax.fi

  http://museum.malax.fi/

  Facebook

 • Brändö kyrka

  Kapteeninkatu 14-16, Vasa

  Brändö kyrka i jugendstil är ritad av A. W. Stenfors och byggd 1910. Kyrkan totalrenoverades invändigt 1988 och fasaderna 2001. I kyrksalen och på orgelläktaren finns det 400 sittplatser.

  +358 6 326 1464

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Dragnäsbäck kyrka

  Gerbyntie 27, Vasa

  Dragnäsbäcks kyrka har planerats av arkitekt Gösta Bergman och blev färdig 1961. Altaret och predikstolen är av ek. Altaret pryds av ett enkelt furukors. Under korset finns en ikon av Erland Forsberg med Kristi uppståndelse som motiv. Den mekaniska Heinrich-orgeln har 10 register. Kyrkan rymmer 120 personer.

  +358 6 321 2571

  https://www.vaasaevl.fi/

 • Finlands biblioteksmuseum

  Huvudbiblioteket | Vasa stadsbibliotek, Biblioteksgatan 13, Vasa

  Suomen Kirjastomuseo

  Det första biblioteket i Finland grundades i Vasa redan 1794. Biblioteksmuseet ger en mångsidig bild av bibliotekens historia både genom föremål, böcker och bilder. Historiska boksamlingar samsas med tillfälliga utställningar i museet.

  Finlands första bibliotek har sitt ursprung i Läse-Biblioteket som grundades 1794 av några personer från Vasa hovrätt ”för eget nöje och tidsfördrif”. Stadens övriga invånare fick också använda sig av biblioteket mot en liten avgift. Biblioteket hade en bred samling av både böcker och kartor, men även porträtt och kopparstick fanns i samlingarna. Konstverken lånades dock knappast ut i någon större utstäckning, men de utgjorde grunden till ett litet artotek. Läse-Biblioteket var verksamt ända fram till 1845 tills de ryska censurbestämmelserna tvingade museet att stänga sina dörrar. I museet finns idag 30 verk från det ursprunliga Läse-Biblioteket.

  När Läse-Biblioteket upphörde sin verksamhet blev Vasaborna utan bibliotek i fem år. Lektor Oskar Rancken tog tag i saken 1850 och det nya biblioteket var verksamt till början av 1900-talet. Kvarvarande volymer från denna samling hittades på 1930-talet på Brändö biblioteks vind. Volymerna bands in med svarta läderryggar och därför kallas samlingen det Svarta Biblioteket.

  http://www.kirjastomuseo.fi/sv/om_museum

 • Finlands ungdomsföreningsmuseum

  Alkiontie 6, Laihia

  laihan nuorisoseruamuseo

  I ungdomsföreningens museum finns den första enhetliga utställningen om ungdomsföreningarnas 120-åriga historia. Här finns över 100 år av material som berör föreningens verksamheter: teater, folkdans, sport, nykterhetsförbund, musikfester m.m. Upptäck via museet hur den ”goda medborgaren” såg ut i början av 1900-talet!

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/73-finlands-ungdomsforeningsmuseum

 • Fotogalleri IBIS

  Senatsgatan 1, Vasa

  Valokuva Galleria IBIS

  Fotogalleri IBIS är det enda galleriet i Vasa som är helt inriktat på fotokonst. Galleriet finns i samma utrymmen som Vasa konsthall.

  http://www.galleryibis.com

  Facebook

 • Frank Mangs Center

  Kristinestadsvägen 884, Närpes

  Frank Mangs var en evangelist som berörde hundratusentals människor i Norden och USA. Han föddes 1897 i Närpes, Finland och var aktiv mellan åren 1916 till 1992. En av orsakerna till hans stora genomslagskraft var att han vågade erkänna sin egen svaghet och sitt beroende av Gud. Han hade en medkänsla för människor i nöd och ägnade sitt liv åt att hjälpa dem till frälsning.

  2002 grundades Frank Mangs Center r.f. för att nå människor i vår tid med evangelium och bevara det väckelsearv som Frank Mangs lämnat efter sig. Föreningen ordnar kristna evenemang, samarbetar med andra kristna, ideella och kulturella organisationer samt med statliga och kommunala organ.

  Evenemangen kan ordnas utomhus, där man har tillgång till vridscen och plats för 500-1500 personer, eller inomhus i det vackra, gamla, men toppmodernt utrustade, Tröskhuset där det finns plats för 450 personer. I den gamla, välbevarade bondgården finns mindre föreläsningssalar med plats för 30-70 personer. I samband med evenemang finns det ofta också möjlighet till kaffe eller mat. Frank Mangs Center har ett eget kök och en matsal som rymmer 120 personer.

  +358 6 225 9210

  info@frankmangscenter.fi

  https://frankmangscenter.fi/

  Facebook

 • Fänrik Ståhls Center

  Slagfältsvägen 130, Oravainen

  +358 50 343 2642

  Kenny.sundqvist@adelbragd.fi

  http://www.oravais1808.fi/

 • Gamla Vasa

  Gamla Vasa, Vasa

  Vasas historia börjar under förra delen av 1300-talet, då norrländska kolonister tog i land på de skogsbevuxna skärgårdholmarna i östra delen av Kvarken. På 1370-talet började man här uppföra Korsholms slott. Landhöjningen är i dessa trakter ca en meter per sekel. Vid den tid då slottet grundades, utbredde sig mellan det nuvarande Vasa och Gamla Vasa ett skärgårdshav, som sträckte sig vidare långt in i landet. Ännu bara dryga 170 år sedan tog sig lastbåtar uppför den kanal, som numera nästa igenvuxen slingrar sig genom åkerfälten. ​

  En gassande het augustimorgon år 1852 kom elden lös i Vasa. Brunnarna stod tomma och stadsborna befann sig till en stor del ute på sina åkrar. Många hus hade näver- eller halmtak. Mellan husen fanns bara smala gränder. Innan kvällen fanns där staden stått bara en rykande ruinhög kvar.

  Man beslöt att bygga en ny stad cirka sju kilometer längre bort mot kusten. Överflyttningen av stadsrättigheterna skedde år 1862.

  Läs mer om Gamla Vasa!