Förbigå menyn

Hela familjen alldeles ute - friluftsmål för barnfamiljer

Lekplatser, konst, historia, blomsterprakt och husdjur – i Vasas mångsidiga parker finns det mycket att uppleva för hela familjen.

1. Edvinsstigens lekplats och skulpturstig

Längs Edvinsstigen i stadsdelen Bobäck finns det något för alla.

 • En skogspark fylld med ITE-konstnären Edvin Hevonkoski konstverk gjorda av trä, skrotmetall och återvinningsmaterial.
 • En “korsuby” med bl.a. manskapskorsu, skyttegrav och rökbastu.
 • Lekplatsen, även känd som “Renparken”, med sina mångsidig gungor, klätterställningar och repbanor är en omtyckt plats för barn i alla åldrar.
 • Grillplats där man kan tillaga sin medhavda matsäck.

Aleksis Kivivägen 57, Vasa

2. Skeppsparken

Metvikens aktivitetspark, ligger i stadsdelen Vöråstan och har fått sitt smeknamn av det stora lekskeppet mitt i parken. Den här parken är fylld med nöje för både barn och vuxna och här flyger snabbt en timme eller två förbi. Barnen aktiveras av lekplatsens mångsidiga redskap från klätterställningar, fjädergungor och sandlådor till musikinstrument. De vuxna kan under tiden aktivera sig med hjälp av utomhusträningsredskapen, bättra på sina volleyboll talanger eller för en gångs skull bara slå sig till ro på parkbänkarna och njuta av sommardagen.

Träskgatan 7, Vasa

Metvikens aktivitetspark – Skeppsparken

3. Alkula parken

I den kulturhistoriska Alkulaparken med omgivningar finns det mycket att se:

 • För historieintresserade: Alkula herrgård fungerade från år 1773 till början av 1800-talet som Abraham Falanders tobaksodling. August Alexander Levon köpte herrgården år 1847 och gav gården namnet Alkula. Alkula gård låg utanför den egentliga stadens murar, dit elden under Vasas brand 1852 inte nådde och gården klarade sig.
 • För trädgårdsintresserade: Levon var mycket intresserad av trädgårdsskötsel och från hans tid växer det fortfarande på Alkula bl.a. kanelrosor, syrener och sibriska ärtbuskar. Blomprakten är som bäst från juni till augusti.
 • För djurvänner: Den lokala 4H-föreningen hyr områdets ängar och upprätthåller Alkula gård, där det sommartid finns djur så som får, kaniner och höns. Information och öppettider (på finska).

Gripstigen 1, Vasa

4. Muminparken

Muminparken eller Satopuisto som är dess egentliga namn är en lekplats, med mumintema och den finns i stadsdelen Sandviken. Förutom lekhus och figurer med mumintema har parken gungor, rutschkanor och sandlådor samt andra traditionella och väl beprövade lekredskap. Som förnöjelse för de mera vuxna finns det en pergola med solbäddar i trä, trädgårdsgunga samt fasta bänkar och bord, där medhavd matsäck kan avnjutas.

Sandviksgatan 24, Vasa

5. Setterbergsparken

Setterbergsparkens lekplats är också känd under namnet Barnparken. Parken är lätt att få syn på tack vare sina knallröda klätterställningar och sitt lektåg. Den inhägnade lekplatsen är säker för leksugna i alla åldrar och finns invid den stämningsfulla strandgatan nära centrum av Vasa. De vuxna kan beundra de historiska byggnaderna i närheten samt förstås njuta av havsutsikten.

Strandgatan 5, Vasa

 

Du är kanske också intresserad av

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen 294, Vaasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  +358 50 556 5199

  meteoria@sundom.fi

  http://www.meteoria.fi/

  Facebook

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  Besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron är öppet dagligen kl 10-16 i maj månad och kl 10-18 under sommaren. I sommar kan man för första gången bekanta sig med den nya utställningen Weichsel, som berättar om den senaste istiden och dess inverkan på vårt landskap. Utställningen är avgiftsbelagd.

  Huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet – hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det. Informationen i aulan är alltid tillgänglig när restaurangen Berny’s är öppen.

  I anslutning till Världsarvsporten finns även konstgalleriet Arte Mare.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Vasa skejtpark

  Träskgatan 7, Vasa

  Ilmakuva Vaasan skeittipuistosta

  Skejtparken finns på Vöråstans sida i Metvikens aktivitetspark, i ändan av Storalånggatan norr om parkeringsområdet.

  Den cirka 1 000 kvadratmeter stora skejtparken i betong öppnades hösten 2021.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/utomhusidrottsplatser/skejtparken/

 • ZIP Adventure Park

  Uddnäsvägen 15, Vasa

  Välkommen till Zip Adventure Park – äventyrsparken, vackert belägen i Vasa, Finlands soligaste stad. Här kan du uppleva en annorlunda, fartfylld och utmanande dag i äventyrets tecken oavsett ålder och oavsett om du är tillsammans med familjen, företaget, din förening eller kompisgänget. Vi erbjuder utmaningar för alla åldersgrupper – förflytta dig mellan trädtopparna, utmana dig själv och njut av både spänningen och utsikten.

  +358 40 832 2221

  info@zipadventurepark.fi

  http://www.zipadventurepark.fi

  Facebook