Förbigå menyn

Hela familjen alldeles ute - friluftsmål för barnfamiljer

Lekplatser, konst, historia, blomsterprakt och husdjur – i Vasas mångsidiga parker finns det mycket att uppleva för hela familjen.

1. Edvinsstigens lekplats och skulpturstig

Längs Edvinsstigen i stadsdelen Bobäck finns det något för alla.

  • En skogspark fylld med ITE-konstnären Edvin Hevonkoski konstverk gjorda av trä, skrotmetall och återvinningsmaterial.
  • En “korsuby” med bl.a. manskapskorsu, skyttegrav och rökbastu.
  • Lekplatsen, även känd som “Renparken”, med sina mångsidig gungor, klätterställningar och repbanor är en omtyckt plats för barn i alla åldrar.
  • Grillplats där man kan tillaga sin medhavda matsäck.

Aleksis Kivivägen 57, Vasa

2. Skeppsparken

Metvikens aktivitetspark, ligger i stadsdelen Vöråstan och har fått sitt smeknamn av det stora lekskeppet mitt i parken. Den här parken är fylld med nöje för både barn och vuxna och här flyger snabbt en timme eller två förbi. Barnen aktiveras av lekplatsens mångsidiga redskap från klätterställningar, fjädergungor och sandlådor till musikinstrument. De vuxna kan under tiden aktivera sig med hjälp av utomhusträningsredskapen, bättra på sina volleyboll talanger eller för en gångs skull bara slå sig till ro på parkbänkarna och njuta av sommardagen.

Träskgatan 7, Vasa

Metvikens aktivitetspark – Skeppsparken

3. Alkula parken

I den kulturhistoriska Alkulaparken med omgivningar finns det mycket att se:

  • För historieintresserade: Alkula herrgård fungerade från år 1773 till början av 1800-talet som Abraham Falanders tobaksodling. August Alexander Levon köpte herrgården år 1847 och gav gården namnet Alkula. Alkula gård låg utanför den egentliga stadens murar, dit elden under Vasas brand 1852 inte nådde och gården klarade sig.
  • För trädgårdsintresserade: Levon var mycket intresserad av trädgårdsskötsel och från hans tid växer det fortfarande på Alkula bl.a. kanelrosor, syrener och sibriska ärtbuskar. Blomprakten är som bäst från juni till augusti.
  • För djurvänner: Den lokala 4H-föreningen hyr områdets ängar och upprätthåller Alkula gård, där det sommartid finns djur så som får, kaniner och höns. Information och öppettider (på finska).

Gripstigen 1, Vasa

4. Muminparken

Muminparken eller Satopuisto som är dess egentliga namn är en lekplats, med mumintema och den finns i stadsdelen Sandviken. Förutom lekhus och figurer med mumintema har parken gungor, rutschkanor och sandlådor samt andra traditionella och väl beprövade lekredskap. Som förnöjelse för de mera vuxna finns det en pergola med solbäddar i trä, trädgårdsgunga samt fasta bänkar och bord, där medhavd matsäck kan avnjutas.

Sandviksgatan 24, Vasa

5. Setterbergsparken

Setterbergsparkens lekplats är också känd under namnet Barnparken. Parken är lätt att få syn på tack vare sina knallröda klätterställningar och sitt lektåg. Den inhägnade lekplatsen är säker för leksugna i alla åldrar och finns invid den stämningsfulla strandgatan nära centrum av Vasa. De vuxna kan beundra de historiska byggnaderna i närheten samt förstås njuta av havsutsikten.

Strandgatan 5, Vasa