Förbigå menyn

Hela familjen alldeles ute - friluftsmål för barnfamiljer

Lekplatser, konst, historia, blomsterprakt och husdjur – i Vasas mångsidiga parker finns det mycket att uppleva för hela familjen.

1. Edvinsstigens lekplats och skulpturstig

Längs Edvinsstigen i stadsdelen Bobäck finns det något för alla.

 • En skogspark fylld med ITE-konstnären Edvin Hevonkoski konstverk gjorda av trä, skrotmetall och återvinningsmaterial.
 • En “korsuby” med bl.a. manskapskorsu, skyttegrav och rökbastu.
 • Lekplatsen, även känd som “Renparken”, med sina mångsidig gungor, klätterställningar och repbanor är en omtyckt plats för barn i alla åldrar.
 • Grillplats där man kan tillaga sin medhavda matsäck.

Aleksis Kivivägen 57, Vasa

2. Skeppsparken

Metvikens aktivitetspark, ligger i stadsdelen Vöråstan och har fått sitt smeknamn av det stora lekskeppet mitt i parken. Den här parken är fylld med nöje för både barn och vuxna och här flyger snabbt en timme eller två förbi. Barnen aktiveras av lekplatsens mångsidiga redskap från klätterställningar, fjädergungor och sandlådor till musikinstrument. De vuxna kan under tiden aktivera sig med hjälp av utomhusträningsredskapen, bättra på sina volleyboll talanger eller för en gångs skull bara slå sig till ro på parkbänkarna och njuta av sommardagen.

Träskgatan 7, Vasa

Metvikens aktivitetspark – Skeppsparken

3. Alkula parken

I den kulturhistoriska Alkulaparken med omgivningar finns det mycket att se:

 • För historieintresserade: Alkula herrgård fungerade från år 1773 till början av 1800-talet som Abraham Falanders tobaksodling. August Alexander Levon köpte herrgården år 1847 och gav gården namnet Alkula. Alkula gård låg utanför den egentliga stadens murar, dit elden under Vasas brand 1852 inte nådde och gården klarade sig.
 • För trädgårdsintresserade: Levon var mycket intresserad av trädgårdsskötsel och från hans tid växer det fortfarande på Alkula bl.a. kanelrosor, syrener och sibriska ärtbuskar. Blomprakten är som bäst från juni till augusti.
 • För djurvänner: Den lokala 4H-föreningen hyr områdets ängar och upprätthåller Alkula gård, där det sommartid finns djur så som får, kaniner och höns. Information och öppettider (på finska).

Gripstigen 1, Vasa

4. Muminparken

Muminparken eller Satopuisto som är dess egentliga namn är en lekplats, med mumintema och den finns i stadsdelen Sandviken. Förutom lekhus och figurer med mumintema har parken gungor, rutschkanor och sandlådor samt andra traditionella och väl beprövade lekredskap. Som förnöjelse för de mera vuxna finns det en pergola med solbäddar i trä, trädgårdsgunga samt fasta bänkar och bord, där medhavd matsäck kan avnjutas.

Sandviksgatan 24, Vasa

5. Setterbergsparken

Setterbergsparkens lekplats är också känd under namnet Barnparken. Parken är lätt att få syn på tack vare sina knallröda klätterställningar och sitt lektåg. Den inhägnade lekplatsen är säker för leksugna i alla åldrar och finns invid den stämningsfulla strandgatan nära centrum av Vasa. De vuxna kan beundra de historiska byggnaderna i närheten samt förstås njuta av havsutsikten.

Strandgatan 5, Vasa

 

Du är kanske också intresserad av

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen 294, Vaasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  +358 50 556 5199

  meteoria@sundom.fi

  http://www.meteoria.fi/

  Facebook

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Aava Kertun Kotitila - besöksgård

  Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

  aavakertun kotitila

  Vår gård befinner sig i Södra Vallgrund, 32 km från Vasa, i världsarvsområdet. Vår gård har både traditionella och något sällsynt husdjur.

  Hos oss kan du tillbringa en avkopplande dag och njuta av äkta landsbygds miljö med en kopp kaffe, eller delta i borstning och vård av djuren. Du kan boka en utflykt för grupper året runt eller besöka under sommarens öppettider.

  +358 45 671 9358

  anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

  http://aavakertunkotitila.fi

  Facebook

 • Stundars museiby

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva  hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.

  Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.

  Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.

  Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.

  Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.

  För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.

  För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.

  Läs mer om vårt utbud på hemsidan.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  https://stundars.fi/besok-oss/

  Facebook

 • Vasa skejtpark

  Träskgatan 7, Vasa

  Ilmakuva Vaasan skeittipuistosta

  Skejtparken finns på Vöråstans sida i Metvikens aktivitetspark, i ändan av Storalånggatan norr om parkeringsområdet.

  Den cirka 1 000 kvadratmeter stora skejtparken i betong öppnades hösten 2021.

  https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/utomhusidrottsplatser/skejtparken/

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  På Världsarvsporten kan du bekanta dig med världsarvet Kvarkens skärgård, som är den bästa platsen i världen för att uppleva landhöjningen efter den senaste istiden!

  • Infoaula ger dig en översikt över vårt världsarv med texter, videor, animationer och broschyrer året runt och utan kostnad.
  • Öppet galleri Arte Mare visar lokala konstnärers verk året runt och gratis.
  • Huvudutställningen Weichsel berättar om vårt världsarv genom sinnena mot en liten inträdesavgift.
  • Butik med världsarvsprodukter och små souvenirer är öppen under sommarsäsongen.
  • Rymningsspel Kvarkens sjöodjur kan förbokas online året runt.
  • Guidade turer och presentationer kan förbokas via vår kundtjänst året runt.
  • Tjänsten och texterna inom Världsarvsporten finns på engelska, svenska och finska.

  Bredvid reser sig den längsta bron i Finland – Replotbron, som inbjuder till en uppfriskande promenad.

  För mer detaljerad information och uppgifter om öppettider, tjänster och inträdesavgifter, se hemsidan.

  Blir du hungrig, så finns Café & Restaurant Berny´s i samma byggnad och de har öppet året om. Här hittar du Berny’s webbplats och öppettider.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

 • ZIP Adventure Park

  Uddnäsvägen 15, Vasa

  Välkommen till Zip Adventure Park – äventyrsparken, vackert belägen i Vasa, Finlands soligaste stad. Här kan du uppleva en annorlunda, fartfylld och utmanande dag i äventyrets tecken oavsett ålder och oavsett om du är tillsammans med familjen, företaget, din förening eller kompisgänget. Vi erbjuder utmaningar för alla åldersgrupper – förflytta dig mellan trädtopparna, utmana dig själv och njut av både spänningen och utsikten.

  +358 40 832 2221

  info@zipadventurepark.fi

  http://www.zipadventurepark.fi

  Facebook