Förbigå menyn
Unescos världsarv

Vörå & Oravais – Vid källan till ett lyckligt liv

I Vörås recept för ett bra liv kombineras välbefinnande för själen och kroppen. Ett uttryck som härstammar från antikens Grekland lyder: En sund själ i en sund kropp. En närturist som besöker kommunen kan också enkelt kombinera motion, idrott och kulturupplevelser så att man efter en dag i Vörå har energi för en lång tid framåt.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Gun-Marie Wiis (@gunniwiis) jakama julkaisu

Det lönar sig att inleda sitt besök i Vörå vid filosofins ursprungskälla genom att bekanta sig med Ehrs Parken. Parken överraskar även erfarna världsresenärer och får till och med den mest förhärdade skeptiker att tro att det trots allt är möjligt att blixtsnabbt förflytta sig från tid och rum till en helt annan värld. Grekiska statyer bjuder på en intressant upptäcktsresa till Afrodites, Zeus och Artemis världar på Grannasberget.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Alexandra Furu (@alexandrafuru) jakama julkaisu

Som tur är kan man lika snabbt återvända till nutiden, om än med en något nostalgisk stämning. Vörå City Cafe har betjänat sina kunder i årtionden och under flera generationer, och har bevarat sin ställning som ett smultronställe för lyckade fikastunder. Man kan också köpa med sig mat från Oravais Rökeri, vars charkuterivaror är garanterat inhemska och etiskt producerade.

Shopping time. Oravais Rökeri. Oravais Oravainen Finland. #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #oravaistensavustamo. #oravaisrökeri

Julkaissut Raymond Wesander Perjantaina 8. toukokuuta 2020

Man kan bekanta sig med annorlunda statyer, dvs. olika slags stenarter och deras hemligheter, i Oravais alldeles vid riksväg E8. Efter rundan kan man njuta av lite tilltugg eller kaffe i cafét invid.

Stenparken Kivipuisto. Oravais Oravainen. #visitvaasa #visitvasa #raymondpåtur #raymondinmatkassa #oravais #oravainen

Julkaissut Raymond Wesander Perjantaina 8. toukokuuta 2020

Men hur står det till då med kroppskulturen? Åk till Vörå friluftsområde. Där kan man vandra, åka rullskidor eller spela golf på golfbanan bredvid. Vörå golfbana lämpar sig utmärkt också för nybörjare. I idrottscentret finns också en hoppbacke. Om man är tveksam inför att prova backhoppning kan man klättra upp på toppen av tornet för att beundra landskapet, och ner tar man sig tryggt längs trappan. Dessutom finns det ännu fler motionsplatser och idrottsmöjligheter, och du hittar omfattande information om tjänsterna på Vörå kommuns webbplats. Det är emellertid alltid klokt att ta med i bilen en fotboll, baddräkt och joggingskor så att det är lätt att njuta av de motionsmöjligheter som dyker upp.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Vörå Golf – Vöyrin Golf (@voragolfvoyringolf) jakama julkaisu

Raymond Weander var vår guide i Vörå och Oravais.

Texten har publicerats 29.5.2020.

  • Sommarsemester i Vasaregionen bjuder både vibrerande stadsliv och närhet till naturen i världsarvsområdet.

  • Susar det av tomhet i huvudet efter att du suttit hemma i ett år, ingen panik: vi planerade en semester till dig. Det enda du behöver göra är att klicka dig hitåt.

Vasaregionens gömda smultronställen