Förbigå menyn

Närproducerat i Vasaregionen

Färsk, ren och lokalproducerad mat är bra både för hälsan och miljön. Utöver dessa goda egenskaper så kan man lära sig mycket om den lokala kulturen genom att som besökare bekanta sig med den lokala matkulturen.  Matkulturen berättar om regionens värden, inställning, sätt att jobba och spendera sin fritid. Lokalproducerade produkter från Vasaregionen berättar om matproducenter som är stolta över sin region, och som jobbar hårt och med stort hjärta. Havets närhet, de öppna fälten och växthusen garanterar smakernas särprägel. 

Egenhändigt plockade jordgubbar från Lillkyro eller färska abborrfiléer från Bergö. Läs våra tips om hur du bäst njuter av lokalproducerad mat från Vasaregionens och låt smakerna tala för sig själva.

1. Gör en resa bland lokalproducerade smaker

Intresset för matturism växer och många turister gör upp sin resrutt beroende på var det finns gårdsbutiker, mikrobryggerier och andra företag som erbjuder lokala produkter. Bakom denna länk hittar du en karta med gårdsbutiker i Vasaregionen och du kan lätt planera in den rutt som passar dig bäst. 

Många av platserna ligger längs småvägar som du kanske aldrig annars skulle köra på, så förutom delikatesser kan vi utlova vacker natur och nya upplevelser. Och det bästa av allt, du får med egna ögon se de ställen där varorna produceras!

Vi rekommenderar även att du bekantar dig med de lokala dryckerna på en bryggeritur. Endast två kilometer från centrum ligger Bock’s Corner Brewery som bara i sig är en sevärdhet. I skärgården utanför Vasa hittar du Kvarken Brewery, som det lönar sig att besöka om inte annat så för de vackra vyerna. Världsarvet och den karga vackra skärgården har inspirerat bryggeriets grundare, så be gärna om att få hör de intressanta historierna bakom ölen och deras namn. Kyrö Distillery Company hör till de företag som väcker uppmärksamhet redan med sin affärsidé. Ett destilleri i ett gammalt mejeri ute på Österbottniska landsbygden? Internationellt prisbelönt gin och whiskey av råg? Varför inte! Ta och köp med dig smakprov från resan och ordna en trevlig tasting kväll för dina vänner.

2. Hälsosam snabbmat

Du kan äta nyttigt även om tidtabellen är snäv. Med bra råvaror är det är det lätt att göra mat, för rena smaker är goda nästan i sig. Om du har ont om tid för shopping, lönar det sig att ta en sväng via Vasa saluhall, Fiskdisken vid Fiskstranden i Vasa eller Köttdisken i Malax. På dessa ställen hittar snabbt och lätt närproducerade portioner, så som kött- och fiskrätter, färska sallader och soppor. Pröva någon av Fiskdiskens smörgåsar eller sallader eller Ruotsalas fiskbiffar. Sommartid lönar det sig att ta en promenad på Vasa salutorg, där hittar du nyttiga bär och grönsaker att smaska på. Bättre snabbmat än så här finns inte.

3. Det bästa till picknickkorgen

PiknikMaten smakar alltid bäst utomhus och att fylla en picknickkorg och ge sig ut på en liten utflykt kan göra vardagen till en fest. Till Picknickkorgens meny kan vi rekommendera rökt lamm från Herrgårds rökeri, bröd från Aroma, färska jordgubbar från Valtari och havtornssaft från Granholms. Havtornssaften kan avnjutas som en shot eller spädas ut med t.ex. kolsyrat vatten. För speciella tillfällen passar det bra med en havtorns cocktail. Lämpliga platser för en picknickutflykt hittar du såväl i stan som längre ut i naturen. Här har vi samlat några tips på picknickställen. Delikatesserna vi tipsade om kan köpas direkt av producenterna eller i välförsedda mataffärer.

4. Sätt dig vid färdigt dukat bord

Närproducerat bjuds även på de lokala restaurangerna, så om du vill pröva på hurudana smaker och portioner en proffskock kan ta fram av de lokala råvarorna så är det bara att välja bland regionens rika restaurangutbud.

Du kanske också är intresserad av

Läs även