Förbigå menyn

Sevärdheter och attraktioner

Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”

Välj typ
Ta bort filter
 • Gamla Vasa museum

  Köpmansgatan 10, Vasa

  Vanhan Vaasan museo

  Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa.

  I samband med museets biljettförsäljning finns till försäljning ett litet urval av kort, museibutiksprodukter och böcker som berättar om stadens historia.  I det välvda förrådsutrymmet på första våningen har inretts kaféet Falanders källare, där man sommartid kan njuta av kaffe, te och förfriskningar.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vaasankaupunginmuseot.fi/sv/gamla-vasa-museum/

  Facebook

 • Kuntsi museum för modern konst

  Sandögatan 1, Vasa

  kesäinen kuva Kuntsin rannasta

  Kuntsi museum för modern konst är beläget på ett kort promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.

  Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.

  Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.

  Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.

  +358 40 183 0440

  kuntsi.info@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/kuntsis-museum-for-modern-konst/museum/kuntsis-museum-for-modern-konst/

  Facebook

 • Stundars museum och kulturcentrum

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars

  Stundars i Korsholm är ett stort museum och ett levande kulturcentrum. På museiområdet finns 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Hos oss får du uppleva hur livet kunde te sig kring sekelskiftet 1900 på den svensk-österbottniska landsbygden. På Stundars finns butik, café och en högklassig beställningsrestaurang. Vi ordnar även konstutställningar och kulturevenemang.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  http://www.stundars.fi/

  Facebook

 • Tikanojas konsthem

  Hovrättseplanaden 4, Vasa

  Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.

  Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.

  Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.

  +358 40 182 8702

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/tikanoja-konsthem/museum/tikanoja-presentation/

  Facebook

 • Världsarvsporten

  Replotvägen 2, Korsholm

  Besökscentret Världsarvsporten invid Replotbron är öppet dagligen kl 10-16 i maj månad och kl 10-18 under sommaren. I sommar kan man för första gången bekanta sig med den nya utställningen Weichsel, som berättar om den senaste istiden och dess inverkan på vårt landskap. Utställningen är avgiftsbelagd.

  Huvudutställningen Weichsel och infopunkten Littorina i aulan berättar historien om världsarvet – hur istiden, landhöjningen, vågor och is under tusentals år har påverkat vårt skärgårdslandskap och människornas liv i det. Informationen i aulan är alltid tillgänglig när restaurangen Berny’s är öppen.

  I anslutning till Världsarvsporten finns även konstgalleriet Arte Mare.

  +358 50 3466 200

  info@kvarken.fi

  http://www.kvarken.fi/varldsarvsporten/

  Facebook

 • Wasa Graffitilandia

  Institutsgatan 8, Vasa

  Wasa Graffitilandia är en gatukonstutställning i Vasa, Finland.

  I juni tar WG Meeting of Styles till Vasa, Finland! Livemålning, musik, DJ:s och goda vibbar under midsommar i Vasa!

  EXTRA SPECIELL GÄST: BATES (DANMARK)

  Fri entré och alla åldrar välkomna!

   

  info@wgl.fi

  https://wasagraffitilandia.fi/

  Facebook

 • Österbottens museum

  Museigatan 3, Vasa

  Pohjanmaan Museo

  Österbottens museum är beläget i Marieparken, på cirka 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades år 1895 och det fungerar som Vasa stads historiska museum samt som Österbottens naturvetenskapliga museum. Museets centrala verksamhetsområden är kulturhistoria, konst och naturvetenskap.

  I Österbottens museum ordnas årligen ungefär 3–5 växlande utställningar. Förutom de växlande utställningarna visas också tre permanenta samlingsutställningar som berör museets centrala verksamhetsområden. På Hedmanska våningen visas antikföremål och konst, Vasa 400 är en stadshistorisk utställning och utställningen Terranova presenterar Kvarkens natur och världsarv. Museet erbjuder upplevelser för besökare i alla åldrar och information och impulser för undervisningen i kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap samt konst.

  Österbottens museums centrala samarbetspartner är Föreningen för Österbottens historiska museum rf, Hedmanska stiftelsen, Vasa konstförening, Ostrobothnia Australis rf  och Bröderna Gröndahls stiftelse.

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vaasankaupunginmuseot.fi/sv/osterbotten-museum/

  Facebook

 • Ateljé Torni

  Storalånggatan 66, Vasa

  Ateljé Torni

  Vasa Konstklubb driver Ateljé Torni, en konstgalleria, som startades år 2006. Den unika gallerian finns i andra våningen i en gammal vacker byggnad och består av tre ljusa gallerirum.

  I Torni finns förutom galleriutrymmen en ateljé där Konstklubben arrangerar olika konstkurser och ett mysigt kafferum Café Torni, där man kan avnjuta en kaffestund omgiven av konst.

  Verksamheten i Torni sker året runt och består av konstutställningar, konstkurser och konstnärsbesök. Med tre veckors mellanrum byts utställningarna i gallerian och utrymmena är oftats bokade ett år framåt.

  Gallerian kan bokas av varje konstnär och hobbymålare för egen utställning. När gallerian är stängd kan utrymmena hyras t.ex. för familjefester.

  +358 44 911 2725

  torniart@gmail.com

  https://vaasantaidekerho.com/

  Facebook

 • Bergö hembygdsmuseum

  Hamnfladavägen 36a, Malax

  Bergö hembygdsmuseum

  En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
  Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

  +358 400 165 685

  pererik.berglund@netikka.fi

  http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

 • Black Wall Gallery

  Korsholmsesplanaden 6, Vasa

  Black Wall Gallery
 • Bleckslagarmuseet

  Merikaarrontie 5, Lillkyro

  Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.

  Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.

  +358 6 325 8400

  yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet

  Facebook

 • Brages friluftsmuseum

  Sandviksparken, Vasa

  Bragegården

  I naturskön omgivning, på gångavstånd från Vasa centrum, ligger Brages friluftsmuseum.

  Museet består av en gårdshelhet med intressanta allmogebyggnader och interiörer från 1800-talets svenska Österbotten. Till museets permanenta utställningar hör den österbottniska brudstugan (Lappfjärd), flickornas loft med färggranna textiler och sälskyttemuseet. På området finns en kopia av en jungfrudans.

  +358 44 012 7166

  info@vasabrage.fi

  https://vasabrage.fi

  Facebook

 • Brinkens hembygdsmuseum

  Museivägen 13, Malax

  Brinkenin museo

  Vid Brinkens museiområde finns 20 byggnader. Orregården, en genuin bondgård byggd 1879, visar en unik helhet med bondgårdens föremål och uthus bevarade i ursprunglig miljö. Här finns även familjen Orres restaurerade trädgård. Övriga byggnader är flyttade till området från olika delar av Malax. Tufvasgården, tidigt 1800-tal, loftsbyggnad, bodar, härbre, lador och en fäbod enhet finns på området, likaså ett nybyggt arkiv

  +358 50 036 2278

  gustav.smulter@pp.malax.fi

  http://museum.malax.fi/

  Facebook

 • Finlands biblioteksmuseum

  Huvudbiblioteket | Vasa stadsbibliotek, Biblioteksgatan 13, Vasa

  Suomen Kirjastomuseo

  Det första biblioteket i Finland grundades i Vasa redan 1794. Biblioteksmuseet ger en mångsidig bild av bibliotekens historia både genom föremål, böcker och bilder. Historiska boksamlingar samsas med tillfälliga utställningar i museet.

  Finlands första bibliotek har sitt ursprung i Läse-Biblioteket som grundades 1794 av några personer från Vasa hovrätt ”för eget nöje och tidsfördrif”. Stadens övriga invånare fick också använda sig av biblioteket mot en liten avgift. Biblioteket hade en bred samling av både böcker och kartor, men även porträtt och kopparstick fanns i samlingarna. Konstverken lånades dock knappast ut i någon större utstäckning, men de utgjorde grunden till ett litet artotek. Läse-Biblioteket var verksamt ända fram till 1845 tills de ryska censurbestämmelserna tvingade museet att stänga sina dörrar. I museet finns idag 30 verk från det ursprunliga Läse-Biblioteket.

  När Läse-Biblioteket upphörde sin verksamhet blev Vasaborna utan bibliotek i fem år. Lektor Oskar Rancken tog tag i saken 1850 och det nya biblioteket var verksamt till början av 1900-talet. Kvarvarande volymer från denna samling hittades på 1930-talet på Brändö biblioteks vind. Volymerna bands in med svarta läderryggar och därför kallas samlingen det Svarta Biblioteket.

  http://www.kirjastomuseo.fi/sv/om_museum

 • Finlands ungdomsföreningsmuseum

  Alkiontie 6, Laihia

  laihan nuorisoseruamuseo

  I ungdomsföreningens museum finns den första enhetliga utställningen om ungdomsföreningarnas 120-åriga historia. Här finns över 100 år av material som berör föreningens verksamheter: teater, folkdans, sport, nykterhetsförbund, musikfester m.m. Upptäck via museet hur den ”goda medborgaren” såg ut i början av 1900-talet!

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/73-finlands-ungdomsforeningsmuseum

 • Fotogalleri IBIS

  Senatsgatan 1, Vasa

  Valokuva Galleria IBIS

  Fotogalleri IBIS är det enda galleriet i Vasa som är helt inriktat på fotokonst. Galleriet finns i samma utrymmen som Vasa konsthall.

  http://www.galleryibis.com

  Facebook

 • Granösunds fiskeläge

  Bulleråsvägen 320, Korsholm

  Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum beläget i Södra Vallgrund i Korsholms kommun, som hör till Kvarkens världsarv.
  Fiskeläget ger besökaren en bild av hur livet såg ut i skärgården under den tid när större delen av befolkningen livnärde sig på säljakt, fiske, hantverk och jordbruk. På området finns bland annat fiskarbastu, fähus, salthus, säljaktshus och övernattningsstugor. Byggnaderna har inretts så att det skall se så autentiska ut som möjligt.
  Museet grundades år 1970 och drivs av Replots hembygdsförening. Museet är öppet sommartid.

  +358 44 726 5165

  replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

  http://www.granosund.hembygd.fi

  Facebook

 • Hannas stuga - Västervik hembygdsmuseum

  Västerviksvägen 288 (Parkering, Bystugovägen 11), Vasa

  Stugan byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda.
  Hon bodde i stugan då hon gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden. Hennes föräldrar (Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby) hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn.

  Efter Hannas son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Sedan 1989 har man årligen firat Hanna med flagghissning och program vid stugan på Johannadagen den 21 juli.

  Museistugan är tillgänglig för allmänheten och vill man göra ett besök kan man kontakta hembygdsföreningens styrelsemedlemmar.

  +358 40 768 9994

  gerby.vastervik@gmail.com

  https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/

  Facebook

 • Hantverkets hus Loftet

  Rådhusgatan 28, Vasa

  I Hantverkets hus Loftet verkar Österbottens Hantverk rf, Taito Shop Loftet samt Restaurang Loftet. I Österbottens Hantverks regi visas utställningar som anknyter till hantverk, konst och design. Föreningens syfte är att stöda och befrämja den Österbottniska hantverkskulturen, vilket bland annat syns i utställningarna som byts vanligtvis med en månads mellanrum. Stora salen i nedre våningen fungerar som utställningsutrymme, ett vackert rum i gammal stil var restaurangens gäster kan avnjuta god mat samtidigt som de tar del av den aktuella utställningen.

  Hantverkets hus Loftet är beläget i centrala Vasa i ett av stadens äldsta trähus. Huset är ritat av stadsplaneraren Carl Axel Setterberg och stod klart på 1860-talet.

  +358 6 318 5300

  info@loftet.fi

  http://www.loftet.fi

  Facebook

 • Harrström fiskehamn och fiskartorp

  Sjötået 45, Korsnäs

  Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur en fiskarfamilj levde runt sent 1800-tal tidigt 1900-tal. I två båthus finns gamla båtar och motorer utställda. Man kan även njuta av den fina utsikten från hamnen.

  http://www.harrstrom.fi

  Facebook