För eleven
Läroplan för Kuula-institutet
Frånvaroregler
- Man skall alltid meddela läraren så snart som möjligt om man blir borta från lektionen.
- Om eleven uteblir från lektionen är läraren inte skyldig att hålla ersättande lektion.
- Om läraren inhiberar lektionen av privata orsaker, skall hen ordna en ersättande lektion.
- Om läraren inhiberar lektionen på grund av sjukdom eller olika tjänsteförrättningar, behöver han inte hålla en ersättande lektion.
- Om lektionen inställs på grund av läraren mera än 3 gånger under en termin, bör eleven få sin fjärde lektion ersatt med en ersättande lektion eller genom partiell nedsättning av terminsavgiften.
Avbrott i studierna
Behovet av att avbryta studierna diskuteras med den egna huvudämnesläraren. Avbrott i studierna ansöks med en skriftlig ansökan i fri form, vilken adresseras till den ämnesansvariga rektorn. Denna meddelar sökanden, elevens lärare samt Kuula-institutets kansli sitt beslut.
Inom grundstudierna och de fördjupade studierna har eleven vid behov möjlighet att anhålla om ett avbrott i studierna. Den ämnesansvariga rektorn kan bevilja rätt till avbrott av godtagbara skäl för högst ett läsår åt gången efter att ha hört elevens huvudämneslärare. I regel kan avbrottsgångerna under studierna vara en. En förutsättning för avbrott i grundstudierna i musik är att eleven har avlagt en studiehelhet i sitt huvudämne. En elev som är inom startstudierna i musik har inte rätt till avbrott.
Från de ovan framförda villkoren kan man avvika om det är fråga om ett med läkarintyg påvisat nödvändigt avbrott, en minderårig elevs tillfälliga flytt till en annan ort eller någon annan härmed jämförbar motivering.
Undervisning i ett andra instrument och byte av huvudinstrument
Undervisning i ett andra instrument ansöks årligen i samma sammanhang som man meddelar att studierna fortsätter följande läsår i Kuula-institutets Wilma. Ett undantag är sång, där studierätten söks genom ett inträdestest.
Byte av huvudinstrument sker beroende på instrument antingen genom deltagande i inträdestest eller genom en ansökan om byte av instrument. Ansökan riktas till Kuula-institutets ämnesansvariga rektor.
Jämställdhets- och likabehandlingsplanen
Jämställdhets- och likabehandlingsplanen
Vid Vasa stads institut vill man värna om jämställdhet och likabehandling och främja förverkligandet av dessa i all verksamhet. Syftet är att jämställdhets- och likabehandlingsfrämjandet blir en del av institutens systematiska utvecklingsverksamhet och befästs som en naturlig del i institutgemenskapens vardag och beslutsfattande.
Utgångspunkten är att alla studerande och anställda vid våra institut har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter till välbefinnande, självuttryck och framgång samt att utvecklas som en medlem i gemenskapen. I vår verksamhet ska ingen behöva känna sig trakasserad, diskriminerad eller orättvist behandlad.
Bekanta dig med jämställdhets- och likabehandlingsplanen:
Jämställdshets- och likabehandlingsplan_Vasa stads institut_2025-2027
Principer för tryggt rum
Principer för tryggt rum
I verksamheten vid Vasa stads institut tillämpas principerna för ett tryggt utrymme. Med tryggt utrymme menar vi en miljö där varje deltagare och närvarande person kan känna sig respekterad och uppskattad för den hen är.
Principer för tryggt rum
Vi skapar alla tillsammans ett tryggare rum,
där alla som deltar och närvarar kan känna sig
- välkomna
- fysiskt och psykiskt trygga
- respekterade och uppskattade för den man är.
Vi respekterar
- Vi respekterar varandras fysiska och sociala utrymme samt integritet.
- Vi är medvetna om människors mångfald – varje person är unik och värdefull.
- Vi bemöter och behandlar alla med hänsyn och uppskattning.
- Vi ger varandra arbets- och studiero.
Vi ger utrymme
- Vi tar emot nya saker, personer och perspektiv utan förutfattade meningar.
- Vi lyssnar på varandra och diskuterar sakligt.
- Vi strävar efter att förstå varandras perspektiv och erfarenheter.
Vi ingriper
- Vi uppträder sakligt och begär samma sak av andra.
- Vi ingriper vid störande tal och beteende.
- Vi ber om ursäkt om vi har sårat någon.