Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Ihmiset FestiVillassa

Vasa stads kulturtjänster

Vasa är en Kulturstad med stort K. På vad ser man det? På stadens mångsidiga utbud med hög kvalitet.

Vi på kulturtjänsterna är en del av kulturstaden. Inom kulturtjänsterna har vi till uppgift att svara för stadens allmänna kulturverksamhet. Vi skapar ramar för ett mångsidigt kulturutbud och vi är med och påverkar hur Vasa utvecklas inom kulturfältet. Vi vill föra fram kulturens betydelse med tanke på vardagen och välbefinnandet för människor i alla åldrar.

Ensamma och i samarbete med andra producerar vi olika kulturevenemang och kulturtillställningar, såsom Konstens natt, Självständighetsdagens fest, Vasa Körfestival och naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife. Det är vår uppgift att vara med och utveckla och bygga upp det aktiva samarbetet mellan stadens kulturinrättningar, samt samarbetet med andra aktörer inom och utanför staden. I synnerhet barnen och åldringarna står i vårt blickfång.

Vi är med i förvaltningen av kulturunderstöd, vi distribuerar information om kulturverksamheten och kulturtjänsterna i området och vi erbjuder försäljningstjänster i anknytning till scen-, ljud- och ljusteknik. Hos kulturtjänsterna får du information och hjälp av sakkunniga t.ex. när det gäller att ordna evenemang och söka understöd.

Vi upprätthåller byggnaderna Kasarmi 13 och Stalli på Kasernområdet, Kulturhuset Fanny samt Vasa stadshus.

 

 • Stugsommaren är ett nytt evenemang för barnfamiljer 16.6–6.8.2021. På gårdarna till tre bibliotek ordnas ett en timme långt evenemang på förmiddagarna kl. 10–11. På onsdagar sker det i huvudbiblioteket, på torsdagar i Lillkyro bibliotek och på fredagar i Brändö bibliotek. Om det regnar försiggår evenemanget inomhus.

 • Kulturen försiggår ofta som live, vid ett visst ögonblick och på en viss plats. Men kultur kan också upplevas och avnjutas på flera sätt även virtuellt i form av digital kultur.

 • Feasta-evenemangen är lediga och professionella uppträdanden och utbildningar som vi arrangerar speciellt för lokala band och artister, som ju är extra viktiga för oss.

 • Är du intresserad av att göra frivilligverksamhet med kultur? Vasa stad har inom kultursektorn många olika alternativ för frivilligverksamhet.

 • Behöver du hjälp med ärenden i anslutning till kultur – för att ordna kulturevenemang, söka understöd eller hyra en estrad? Ta kontakt med oss, vi hjälper!

 • Kultur tillhör alla! Alla har rätt att gå på konserter, festivaler, museer och teater, även om den egna ekonomiska situationen är stram. En lösning på det här är Kaikukortet.

 • Kulturhuset Fanny är öppet men för tillfället med begränsad användning:
  - max 50 personer
  - vi hyr inte huset för fester
  - husets användare måste komma ihåg och följa allmänna säkerhetsanvisningar, avståndet och god hand- och hosthygien när han/hon ordnar ett evenemang.

 • I multikonstprojektet Virtaa! testades distansproduktion av interaktiva kulturtjänster som kunderna kan njuta av hemma hos sig. Det kan vara svårt för de äldre som bor kvar hemma att delta i kulturservicen utanför hemmet. Därmed gagnar servicen som ges i hemmet i synnerhet dem i hög grad. I projektet erbjöds även psykiska rehabiliteringspatienter kulturinnehåll.

 • Stadshuset togs ibruk år 1883. Idag hyrs huset ut för bl.a. konserter. uppvisningar, möten och mässor till föreningar, organisationer och företag. Stadshuset hyrs inte ut för supé eller fester som ordnas av privatpersoner, t.ex. bröllop.

Ta kontakt

Adress

Sociala medier

LITTFEST 2020 TOINEN LIVE STREAM OHJELMA ON Nuorten silmissä / Genom ungas ögon Perjantai / Fredag 13.11.2020 klo/kl. 13-14.30 Yhteistyössä / I samarbete med * Moomin Characters * Nuori Yrittäjyys / Ung Företagsamhet 🇫🇮 Ryhmä opiskelijoita Vasa Gymnasiumista on saanut tilaisuuden yhdessä Moomin Charactersin ja Nuori Yrittäjyyden kanssa luoda osa Vaasa Littfestiä 2020. “Tavoitteemme on ollut nostaa esiin kysymyksiä sekä aiheita, jotka ovat nuorten keskuudessa jokapäiväisiä ja tärkeitä. Kirjailijakeskustelumme tulevat olemaan ruotsiksi ja myös suomeksikin.” Kirjailijavieraina Juha Itkonen ja Julia Wickholm keskustelemassa identiteetistä, sekä Hanna Ylöstalo ja Michaela von Kügelgen, jotka pureutuvat ahdistuksen maailmaan. Live -lähetystä pääset seuraamaan LittFestin Facebook-sivujen kautta. Tutustu myös muuhun ohjelmaan osoitteessa: www.vaasa.fi/littfest 🇸🇪 En grupp studeranden från Vasa Gymnasium har fått möjligheten att tillsammans med Moomin Characters och Ung företagsamhet skapa en del av årets Littfest i Vasa 2020. “Vårt mål har varit att lyfta fram frågor och ämnen som är aktuella och viktiga bland dagens ungdom. Våra författarsamtal kommer att gå på både svenska och finska.” Författargästerna Juha Itkonen och Julia Wickholm kommer att diskutera om identitet, och Hanna Ylöstalo tillsammans med Michaela von Kügelgen biter in i världen av ångest. Se samtalet via Vasa LittFests facebook -sidor. Bekanta dig också med hela festivalprogrammet på: http://www.vaasa.fi/littfest #vaasalittfestvasa#vaasaevents#kirjallisuusfestivaali#litteraturfestival#moomincharacters#nuoriyrittäjyys#ungföretagsamhet
13.11.2020 - 08:27

vaasankulttuuripalvelut