Förbigå menyn

Välkommen!

På denna sida hittar du praktisk information om konserterna. Välkommen!

När du anländer

Konsertplats

Vasa stadshus, Senatsgatan 1, 65100 Vasa
(Festsalen: 3 vån., Orkesterns byrå: 2 vån.)

Läs mera om det historiska stadshuset!

Vasa stadshus

Huvudsaklig konsertplats för Vasa stadsorkester är det historiska stadshuset alldeles i centrum av Vasa. Huvudingången finns på Senatsgatan, mitt emot Trefaldighetskyrkan.

Festsalen

Festsalen finns i Vasa stadshusets tredje våning. I festsalen finns cirka 400 sittplatser, om vilka 30 är på läktaren.

Tillgänglighet

Tillgänglighet i stadshus

Med rullstol kommer man in i stadshuset genom dörren i södra gaveln, via lekparken.

Med hissen kommer man direkt till 3 våningen. Under konsertdagar är dörren och hissen i södra gaveln öppna. Under andra tider måste man komma överens med stadshusets expeditionsmästare om användning av rutten.

Det finns rullstolsplatser och platser för assistenter i Festalen.

Stadshusets värd
Jari Suomela
+358407729733
jari.suomela(at)vaasa.fi

Stadshusets ämbetsverksmästare
Kenneth Salmensuo
+358403524011
kenneth.salmensuo(at)vaasa.fi

I festsalen finns rullstolsplatser som man kan fråga efter när man köper biljett. Inva-toaletten finns i samband med damtoaletten i 3 våningen. Också kaféet och Spegelsalen i 3 våningen är tillgängliga.

Festsalen har induktionsslinga.

OBS! Assistenter har gratis inträde till stadorkesters konserter. Vasa stadsorkester är besöksmål för EU:s  Funktionshinderkortet.

Kom som du är!

Kom som du är!

En konsert med konstmusik är en musikupplevelse som där åhöraren frigöra sig från vardagen och gå upp i musikens virvlar. Konsertetiketten kan göra en oerfaren besökare nervös, men bekymra dig inte! Konserterna är öppna för alla, och du behöver inte fundera på om du passar in. Här får du ändå nyttig information om vad man kan tänka på inför en konsert.

Behöver man klä upp sig för konserten?

Nej, det behövs inte. Man kan komma på konserten precis som man är och man får också klä sig hur man vill. Alla är välkomna på våra konserter! Traditionellt har symfonikonserter varit efterlängtade, festliga evenemang och därför klär sig ofta även musikerna och dirigenten i frack. Det är alltså helt accepterat att även klä sig mer festligt.

Får man komma i mitten av en konsert?

Dörrarna stängs alltid när konserten börjar och det är inte önskvärt att man kommer in i salen när konserten pågår, eftersom det kan störa framträdandet. I konserten ingår vanligtvis en paus och då kan du komma in i salen för att lyssna till konsertens andra del.

Får man tala med sin vän på konserten?

Folk kommer på konserter för att lyssna till musikkonst som professionella musiker har slipat till toppnivå. Det här bör man respektera genom att stilla lyssna till musiken utan att orsaka ljud som kan störa andras njutning. Av samma skäl bör man alltid stänga av sin mobil innan konserten börjar. På så sätt kommer musikens allra mest finstämda nyanser till sin rätt.

När ska man applådera?

I allmänhet applåderar man först efter att hela verket har framförts, alltså till exempel när en symfoni i fyra satser har slutförts i sin helhet. Man applåderar även alltid när musikerna, dirigenten och eventuella solister kommer in på scenen. Klassiska musikstycken består väldigt ofta av flera satser, så man kan följa situationen genom att ge akt på dirigenten, den övriga publiken eller genom att kontrollera i programbladet vilka satser verket innehåller. Om du ändå inspireras att applådera efter någon enskild sats är det absolut inget fel på det utan gläder troligtvis bara dem som uppträder!

Pausservering och Garderob

Café Maestro

Förhandsbeställningar/förfrågningar:

Tuija Kaski-Kuula, tuija.kaski-kuula@vaasa.fi

Tf. 040 836 2616

Café Maestro öppnas en timme före konserten. Förhandsbeställningar kan göras i foajéutrymmen innan konserten. Gruppbeställningarna 4 dagar före konserten.

Café Maestro sköter också om garderoben.

Välkommen!

Ta kontakt med oss

  • +358 6 325 3750

  • +358 400 860 745

Vasa stadshus