Förbigå menyn

Vasa idrottsprofilering

Vill du satsa på en idrottskarriär och även studera målmedvetet? Då kan du söka till Vasa idrottsprofilering. Vi jobbar enligt principen DUAL CAREER, vilket betyder att vi erbjuder individuella lösningar för både studier och idrott.

Vasa idrottsprofilering är en del av Vasaregionens idrottsakademi och är en möjlighet i Vasa stads läroanstalter på andra stadiet vid Vasa gymnasium, Vaasan lyseon lukio och VAMIA.

Inom Vasa idrottsprofilering finns det många olika idrottsgrenar. Våra tyngpunktsgrenar är ishockey, fotboll, simning, innebandy, brottning, boboll och volleyboll. Utöver dess grenar finns det även en kategori för övriga grenar. I kategorin övriga grenar finns olika idrotter representerade, t.ex. friidrott, dans, cheerleading, konståkning, redskapsgymnastik och golf.

Idrottarna har 3 st schemalagda träningar i veckan under hela sin studietid! Idrottarna får prestationer tillgodoräknade inom både gymnasie- och yrkesutbildningen. Vi följer en egen läroplan för elitidrott och har även gemensamma överenskomna spelregler.

Ansökan till profileringen sker främst i samband med den gemensamma elevantagningen, men det går också att göra ansökan under pågående läsår. Sökande poängsätts av tränare eller förbund och för att bli antagen måste sökande även erhålla och ta emot sin studieplats.

Då du vid den gemensamma elevantagningen söker till läroanstalter inom Vasa idrottsprofilering (Vasa gymnasium, Vaasan lyseon lukio, VAMIA) ska du i studieinfo välja idrottslinje och svara på tilläggsfrågor för idrottare. 

Kontinuerlig ansökan är även möjlig för studerande som söker efter att GEA upphört. Då fyller sökande i ansökningsblanketten och tränarutlåtande som hittas nedan.

Kontinuerlig ansökan

Fyll i den digitala ansökningsblanketten samt printa ut blanketten Tränarens utlåtande och be din tränare att fylla i den och underteckna den.

Den kontinuerliga ansökan till Vasa idrottsprofilering fyller du i här.

Blanketten Tränarens utlåtande hittar du här.

Sänd blanketten Tränarens utlåtande till adressen:

Vasa gymnasium/Henrik Wennman
Kyrkoesplanaden 27
65100 Vasa

Idrottare berättar

Varför sökte du till Vasa gymasium och Vasa idrottsprofilering?

– För att på bästa sätt kunna satsa på min idrott (simning) men ändå klara av gymnasiestudier. Tack vare skolan får jag tid i schemat för morgonträningar. Jag får också studiepoäng för träningar (akademin) vilket även möjliggör att träna den träningsmängd vi gör. Vid VG är det även lätt att åka på läger och tävlingar då skolans lärare har förståelse för detta och stödjer en.

Hur lyckas du kombinera idrott på elitnivå och gymnasiestudier?

– Jag har valt att ta gymnasiet på fyra år för att kunna satsa på båda ordentligt. Där ett val som jag har varit mycket nöjd med eftersom jag läser många fördjupade studieavsnitt. Det gäller att planera sin tid bra så att man får tid för idrott, skola och fritid.

– Det går jättebra! Lärarna är flexibla när jag missar skoldagar och prov p.g.a. idrottsresor och läger. Det gäller att ta ansvar för det och att i god tid planera in det. Vi löser det med lärarna.

Wall of fame

Vasaregionens idrottsakademis Wall of fame består av idrottare som gjort prestationer utöver det vanliga. Wall of fame kan också ses fysiskt i campus Lykeions matsal och Vamias campus. Kanske du hittar något bekant namn här? Kanske du själv finns här en dag?

 1. Ria Öling, fotboll, VLL
 2. Waltteri Latvala, brottning, VLL
 3. Nestori Mannila, brottning, VLL
 4. Oliver Pada, brottning, VG
 5. Nader Khalili, para-simning, Luovi
 6. Mikko Paavola, friidrott, VLL
 7. Robin Salo, ishockey, VG
 8. Tommi Tikka, ishockey, VLL
 9. Emma Pullola, friidrott, VLL
 10. Fia Stenman, simning, VG
 11. Joni Mäki, skidning, VLL
 12. Leevi Laakso, ishockey, Vamia
 13. Eemil Erholtz, ishockey, Vamia
 14. Daniel Håkans, Fotboll, VG
 15. Albin Lundberg, friidrott, VG
 16. Felix Friberg, Fotboll, VG
 17. Akon Kuek, Fotboll, VLL
 18. Lauri Ketola, Fotboll, VLL
 19. Josep Nuorela  , Fotboll, VLL
 20. Samu Alanko, Fotboll, VLL
 21. Joonas Vahtera, Fotboll, VLL
 22. Claes Fjellström, Siming, VG
 23. Saaga Järvinen, Dans, VLL

Ta kontakt

Idrottskoordinator Henrik Wennman

tfn. 0403522487
epost: henrik.wennman@edu.vaasa.fi

Vasa gymnasium/Henrik Wennman
Kyrkoesplanaden 27
65100 Vasa

Kontaktuppgifter till övrig personal vid Vasa gymnasium hittas under Vi som jobbar här.