Förbigå menyn

Korsholm är besöksmålet nummer ett för wellnessturister

Den rena naturen, lugnet, hälsosam mat, att pyssla om sig själv och våga njuta av små saker är i all sin enkelhet den rakaste vägen till välbefinnande. Korsholm erbjuder utmärkta förhållanden för wellnessturism. Invånarna i området kan inhämta kraft från havet, naturen och många andra element året runt och långväga besökare gör klokt i att reservera tillräckligt med tid för att njuta av detta utan brådska.

För de flesta är Korsholm lika med havet och den omgivande naturen. Fantastiska naturobjekt och Unescos världsarvsområde får mycket uppmärksamhet och förekommer ofta i sociala medier. Svedjehamn, Sommarösund och många andra naturområden är också som en reality-tv som uppdateras hela tiden, eftersom naturen erbjuder ständigt något nytt att förnimma. Prova till exempel att klättra upp i utsiktstornet Saltkaret en solig het dag och en annan gång när regnet duggar in genom öppningen i regnrockens huva. Upplevelsen blir helt annorlunda, men vilken är bättre?

Saltkaretin näkötornista paljastuvat upeat maailmanperintömaisemat.
Från toppen på Saltkaret öppnar sig en mäktig vy över världsarvsskärgården.

Man lägger emellertid inte märke till kommunens mångfald som sträcker sig runt Vasa åt flera håll om intresset endast fokuserar på Replot och världsarvsområdet, eftersom man inte kan se havet från många byar i Korsholm ens med kikare. Söderfjärden, Solf, Toby, Smedsby, Kvevlax och Karperö ligger alla i inlandet och över allt hittar man små upplevelser som ökar välbefinnandet.

Här kommer några tips:

1. Söderfjärden. Bekanta dig med en slätt som formades av en meteorit för cirka 520 miljoner år sedan, besök Meteorian och klättra upp i fågeltornet. Och återvänd absolut på hösten då området utgör en viloplats för tranor som är på flyttresa.

Meteoria & Söderfjärden ett unikt besöksmål. En del av Österbottens historia. Meteoriihi ja Söderfjärden ainutlaatuinen…

Julkaissut Raymond Wesander Tiistaina 5. toukokuuta 2020

2. Solf. Till byns attraktioner hör förutom stämningen även en bedårande träkyrka och Stundars museiområde. Finnefarm och Ines Market har direktförsäljning av hälsosamma grönsaker och andra livsmedel och i Bella Sandvik kan du få till exempel massage med varma stenar eller en avkopplande fotbehandling. Färskt bröd och läckra bakverk köper du med dig hem från Lyckans Bröd.

Lite påfyllning i InesMarket med de första godsakerna från växthuset 😋

Vähän herkkuja kasvihuoneelta löytyy jo …

Julkaissut FinneFarm Perjantaina 15. toukokuuta 2020

3. I Toby kan du beundra Finlands näst äldsta museibro. Den ståtliga stenbron som blev färdig 1781 går över Toby å. Man kan göra en mindfulnessövning till exempel genom att räkna stenarna i stenbron eller genom sitta vid åstranden och följa strömmen i ån.

4. I Kvevlax lönar det sig åtminstone för barnfamiljer att besöka byns otaliga lekparker och på Karperö badstrand kan man i stället för havet ta ett dopp i sjön. Motionsspåret bredvid Botniahallen erbjuder en utmaning också för dem med toppkondition, åtminstone om man gör det till en tävling mellan familjemedlemmarna.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Nu kan ni inte missa oss 😄🍕🍔🍟

Henkilön Kvarken Brewery Gastropub (@kvarkenbrewery_gastropub) jakama julkaisu

5. Du är vad du äter, så det går inte att skilja på mat och välbefinnande. Korsholm har många fantastiska måltidsmöjligheter och restauranger, vars ägare har alla valt sitt eget sätt att uppfylla sina drömmar. Ryktet om Arkens abborrfiléer och Kalle’s Inns flamstekta lax har spridit sig långa vägar utanför regionen. Vikingafesterna på Solf gästgivargård är en klassiker. I Björkö Handeln kan man dricka kaffe och köpa med sig hem lokala produkter och i Kvarken Brewery får man smaka på småbryggeriets öl. Om man vid Solf svänger lite mot Vasa hamnar man i Nelimarkka vingård i Sundom. Det är absolut inte omöjligt att odla vinrankor i Finland!

För en wellnesturist är cykeln ett naturligt färdmedel vare sig du är intresserad av landsvägscykling, terrängcykling eller gemytliga cykelturer på småvägarna i charmerande byar. Att åka bil är emellertid ett precis lika bra alternativ, särskilt om du reser med familjen eller enkelt vill ta dig till resmålet. Det viktigaste är att man reserverar tillräckligt med tid för upplevelserna och att man kan ta pauser också då man kör bil rentav efter några kilometer, alltid när man ser något intressant genom fönstret.

Att åka båt är sedan en helt egen grej för sig och ett äventyr i skärgården är värt en egen utflykt, eftersom tiden förlorar sin betydelse till exempel på Valsörarna eller Ritgrund och brådska förstör den zen-stund som det kanske är lättare att uppnå här än någon annanstans.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Mikko Karjalainen (@mikkojiikoo) jakama julkaisu


Raymond Wesander var vår guide i Korsholm.

Texten har publicerats 9.6.2020.

 • Meteoria Söderfjärden

  Marenvägen 294, Vaasa

  Söderfjärdenin Meteoriihi

  Meteoria Söderfjärden är ett unikt besökscenter mitt i Finlands vackraste meteoritkrater

  • Avancerade utställningar om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia  –  från  meteoritnedslag
   till dagens jordbruks- och Natura-2000  område
  • Ett välutrustat astronomiskt observatorium med ett teleskop för studier av stjärnhimlen  miljoner ljusår ut i universum
  • Ett fågeltorn mitt på Finlands viktigaste tranrastplats  –  en cafeteria i gammal riemiljö
  • En modell av vårt solsystem, en modell Söderfjärdenkratern och en tidslinje TellusTimeLine
  • En energikällare –  egen produktion av förnybar energi  med sol och vind
  • En meteoritutställning och en utställning av historiska jordbruksredskap

  Till utställningen kan bokningar för grupper göras online.

  Enskilda besökare och mindre sällskap är välkomna under utställningens allmänna öppettider.

  Utställningen presenteras alltid av en certifierad kraterguide. Fågeltorn och uteutställning är gratis tillgängliga dygnet runt och året om.

  +358 50 556 5199

  meteoria@sundom.fi

  http://www.meteoria.fi/

  Facebook

 • Kvarken Brewery

  Klobbskatvägen 185, Mustasaari

  A Microbrewery located in the Kvarken World Heritage area, on the Replot-Island, Klobbskat harbour.

  Started in 2017 with a simple vision of creating tasty beer with the clean water found in our World-Heritage “approved” archipelago. At end of 2018 we had created 6 base beers and 3 seasonals. Welcome to try a refreshing experience, hidden inside the bottle.

  Why not come and try our beers in our Gastropub & pizzeria in Replot village in the Kvarken Archipelago.
  Read more about the Gastropub here.

   

  info@kvarkenbrewery.com

  https://www.kvarkenbrewery.com/

  Facebook

 • Pärlor i Kvarkens skärgård

  Kvarkens skärgård, Vaasa

  Flada

  Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.

  Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.

   

 • Replotbron

  Replotvägen 1, Korsholm

  Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

  Låt Replotbron leda dig till Kvarkens skärgård och världsarvets norra del!

  Bron är 1045 meter lång, vilket gör den till Finlands längsta bro. Parkera bilen på parkeringen vid Berny’s restaurang intill brofästet och promenera upp till brons högsta punkt och beundra utsikten därifrån. I samma byggnad som restaurangen finns också Världsarvsporten, där du kan bekanta dig med världsarvet och få tips på olika besöksmål inför din tur i skärgården.

  Bron, som dagligen betjänar tusentals trafikanter, invigdes den 27 augusti 1997 av Finlands president Martti Ahtisaari och Islands president Ólafur Ragnar Grimsson. Bron ersätter de färjor som tidigare gick mellan fastlandet och skärgården. Den segelfria höjden under bron är 26 meter och pylonerna reser sig 82,5 meter över havsytan.

  Bild: Esa Siltaloppi/ES Visuals

 • Restaurant Arken

  Byhamnvägen 194, Replot

  Sommarrestaurang i Replot hamn, som serverar luncher och måltider i Kvarkens härliga omgivning. Förutom lokala delikatesser vill vi även erbjuda upplevelser och ordnar danser och program under sommaren. Njut av en stor stark samtidigt som du tar del av härlig live musik på terrassen.

  • Utrymmen för fester och program för 10-100 personer.
  • Perfekt läge invid havet, mitt i Kvarken
  • Badstrand bredvid
  • Lätt att nå med båt
  • Utsikt mot Replotbron

  +358 50 5333 765

  info@restaurantarken.fi

  http://www.restaurantarken.fi/

  Facebook

 • Saltkaret

  Svedjehamn, Korsholm

  Utsiktstornet Saltkaret erbjuder vackra vyer av moränryggarna

  Det ståtliga utkikstornet i tjära når upp till 20  m ö h. Från utkiksplattformen öppnas en magnifik vy över De Geer-moränernas vida område. Den unika moränskärgården är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken.

  Området som kan skådas från tornet är ett utmärkt exemplar på De Geer- moränområden i Finland. Tornet gläder också många fågelintresserade eftersom många av de typiska skärgårdsfåglarna som t.ex. sothönor, tärnor och havsörnar rör sig i detta område. Utkikstornet i trä är ett bra rastställe för människor på utflykt. Det ligger nämligen i början på naturstigen Bodvattnet runt och Björkö – Panike vandringsled. Det finns också en ramp för rörelsehindrade/barnvagnar till utkikstornets första våning.

  Köranvisning till Saltkaret:

  Utkikstornet ligger i Svedjehamn, som hör till Korsholms kommun, ca. 40 km från Vasa mot nordväst. När man kommer från Vasa kör man på väg 724 mot Replot ca. 21 km. Från Replot fortsätter man rakt på vägen 7240 (Replotvägen/ Björkövägen) ca. 20 km, tills vägen tar slut och man anländer till Svedjehamns fiskehamn.

  I Svedjehamn finns en parkeringsplats där man kan lämna sin bil. Utkikstornet är synligt redan från hamnen. Bredvid parkeringsplatsen finns en info-skylt över Björkö – Panike vandringled samt Forststyrelsens infopunkt som håller öppet sommartid. Utkikstornet är beläget i början på denna vandringsled, ca. 600 meter från parkeringplatsen. Vägen till utkikstornet måste gås till fots.

  Kartor och tydligare information kan hittas på Utflyktskarta.fi-tjänsten.

  Latitud: 63.360304
  Longitud: 21.301319

  Facebook

 • Solf kyrka

  Västersolfvägen 12, Solf

  Korskyrka i trä från 1786. Altaruppsats från 1696.

  +358 6 344 2206

  https://www.solfsforsamling.fi/

 • Stundars museiby

  Stundarsvägen 5, Korsholm

  Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva  hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.

  Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.

  Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.

  Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.

  Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.

  För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.

  För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.

  Läs mer om vårt utbud på hemsidan.

  +358 6 570 99000

  info@stundars.fi

  https://stundars.fi/besok-oss/

  Facebook

 • Toby stenbro

  Tobyvägen 532, Toby

  Toby stenbro är den nästäldsta stenbron i Finland som fortfarande är i bruk. Den blev färdig år 1781 och är med sina konstfärdigt välvda öppningar ett fint exempel på dåtidens byggnadsteknik. Bron är 85 meter lång och har en bredd på 5,5 meter.

Vasaregionens gömda smultronställen