Förbigå menyn

Rika snålhetsresor i Laihela

Laihelaskämten om snålhet roar år efter år. I skämten överdrivs sparsamheten så mycket att den slår tillbaka mot sig själv. Laihelaborna har emellertid själva alltid kunnat värdesätta snålhet på tillbörligt sätt, och ett exempel på detta är Sparsamhetens museum där man får bekanta sig med kärnan av Laihelasnålheten i ett förtjusande bondlanskap.    

Sparsamhetens museum inklusive omgivningen är ett trevligt mål för en dagsutflykt. Till exempel från Vasa är det bara 20 kilometer till museet, så man kan till exempel också cykla dit. Det finns tillräckligt med parkeringsplatser för besökare som kör bil från mer avlägsna platser. På samma resa lönar det sig att besöka Kaptenshuset i Hulmi alldeles i närheten. Byggnaden har en fascinerande historia, eftersom den hade en central roll i händelserna på januarisöndagen i inbördeskriget 1918.

Längs riksvägen, kring byn Ruto, växer en tall som enligt rykten skulle tidigare till och med ha illustrerats på femmarkssedeln. En del Laihelabor kanske fortfarande har sparat gamla sedlar, men det är lättare att hitta den nuvarande valutan, uttänjda Laihelaeuro, eftersom de säljs i butiker i centrum.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Tervetuloa siis herkuttelemaan! #visitlaihia #vanhapankki #namnamnam

Henkilön Vanha Pankki (@vanhapankki) jakama julkaisu

Vad skulle väl passa bättre till det mentala landskapet för snålhet än en restaurang som heter Vanha Pankki (Den Gamla Banken). Portionerna i restaurangen som ligger i centrum, längs Toby å, är emellertid inte snåla, så besökare blir säkert mätta med Vanha Pankkis utbud. Och att äta gott är ju som att sätta in pengar på banken, eller hur?

Ekologiskt tänkande, minskning av engångskonsumtion och naturvärden lyfter huvudet överallt, så Laihelaborna har varit långt före sin tid då de har betonat dessa värderingar redan i flera årtionden.

I dag är snålhet i Laihela något helt annat än vad skämten låter förstå. Ekologiskt tänkande, minskning av engångskonsumtion och naturvärden lyfter huvudet överallt, så Laihelaborna har varit långt före sin tid då de har betonat dessa värderingar redan i flera årtionden. Man förnimmer närheten till naturen överallt i kommunen, men utflyktsmålet i Rajavuori och Kurjenkierros, ett nätverk av vandringsleder som sträcker sig över flera kommuner, lockar närturister på vandringar och utflykter.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ellinor & Nina (@destination.vandring) jakama julkaisu

Vi avslutar texten med ett av de vackraste Laihelaskämten:

”Hurdan är en snålsoppa i Laihela?”
”Vatten på ett blommigt fat.”

Trots sin kärvhet uttrycker skämtets budskap lycka och hopp. Man kan se blommor och rikedomar alltid och överallt, oberoende av förhållanden. Personalen vid Visit Vasa önskar alla rika snålhetsresor!

Funderar ni på en utflykt i helgen. Här finns en trevlig plats och med vandringsleder där det är inga problem att hålla…

Julkaissut Raymond Wesander Torstaina 30. huhtikuuta 2020

 

Raymond Wesander var vår guide i Laihela.

Texten har publicerats 18.5.2020.

 

 • Kurjenkierros (Tranrutten)

  Jurvantie 1259, Laihia

  Tranrutten är en 45 kilometer lång vandringsled som går genom kommunerna Laihela, Jurva och Ilmola. Tranruttens centrala del är Levaneva naturskyddsområde som omfattar 30 km².

  https://www.utinaturen.fi/levaneva/leder

 • Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum

  Rudontie 234, Laihela

  Laihian Kotiseutumuseo

  Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.

  Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.

  I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.

  Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.

  +358 40 501 8521

  http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/72-laihela-hembygdsmuseum-och-sparsamhetens-museum

  Facebook

 • Vanha Pankki

  Ruutintie 2 D, Lahia

  Restaurangen erbjuder vardagar smakliga luncher. Under veckoslut har Vanha Pankki Street Food på menyn, “snabba” matportioner att äta på plats eller att ta med.

  Vardagskvällar står restaurangen, med 50 platser, till förfogande för privattillställningar, där menyn kan göras enligt kundens önskemål.

   

  +358 40 861 9565

  info@vanhapankki.fi

  http://www.vanhapankki.fi

  Facebook

Vasaregionens gömda smultronställen