Förbigå menyn

Nära till allt

Vasa stadsfjärds strand ligger endast några kvarter från kärncentrum. Den omkring 3 kilometer långa strandrutten bjuder på upplevelser för en hel dag.

 • Visar sig soliga Vasa från sin allra bästa sida? Åk på picknick till Skräddargrund eller finn din favorit bland de många badstränderna.
 • Är dagen regnig? Besök Kuntsis konstmuseum eller njut av vyerna från restaurangerna längs stranden.
 • Vill du ut på äventyr? Testa klättring i Zip Adventure Park eller vattenrutschkanan i Tropiclandia.
 • Älskar du havet? Hyr en SUP-bräda eller åk ut på skärgårdskryssning.

Publicerad 14.2.2020

 • Badstränder i Vasa

  Vasa

  Vaasan uimarannat
 • Kuntsi museum för modern konst

  Sandögatan 1, Vasa

  kesäinen kuva Kuntsin rannasta

  Kuntsi museum för modern konst är beläget på ett kort promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.

  Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.

  Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.

  Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.

  +358 40 183 0440

  kuntsi.info@vaasa.fi

  https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/kuntsi-museum-for-modern-konst/

  Facebook

 • Tropiclandia nöjesbad och vattenpark

  Sommarstigen 1, Vasa

  Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.

  +358 20 796 1300

  info.tropiclandia@puuhagroup.com

  https://www.tropiclandia.fi/

  Facebook

 • Österbottens museum

  Museigatan 3, Vasa

  Pohjanmaan Museo

  Österbottens museum är beläget i Marieparken, på cirka 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades 1895 och det erbjuder upplevelser, information och inspiration inom områdena kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap och konst.

  På museet visas tre långvariga utställningar som bygger på de egna samlingarna. På utställningen Terranova presenteras naturen och världsarvet i Kvarken. Vasa 400 introducerar besökaren i Vasa stads historia, från det år då staden grundades ända fram till 1920-talet. Utställningen hyllar även den rika österbottniska folkkonsten och skärgårdskulturen. På Hedmanska våningen visas silver, keramik, antikviteter och konst från både Finland och utlandet. Därtill ordnas det 3–5 tillfälliga utställningar på museet varje år.

  +358 40 865 1933

  museoinfo@vaasa.fi

  https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasas-museer/osterbottens-museum/

  Facebook

 • Botnia Minigolfklubb

  Niemeläntie 32, Vaasa

  Botnia Minigolf Club’s courses are located by the sea on Vaskiluoto, just outside the center of Vaasa.

  Our well-kept courses are great for both families and players that are more advanced. You can freely choose if you prefer to play on the concrete-, felt- or on our miniature golf course.

  You are also welcome to just chill on our terrace, where you can enjoy for example cold drinks, coffee or ice cream.

  +358 50 569 7924

  https://www.bmgk.fi

  Facebook

 • Faros

  Kalaranta, 65100 Vaasa

  Vid Vasas vackraste utsiktsplats intill kajen vid Fiskstranden hittar du oss. Faros är ett gammalt fyrskepp som kom till Vasa 1989 och har sedan dess fungerat som restaurangbåt. Sommaren 2018 expanderade Faros och FYR öppnades. Fyr är vår andra matsal, med plats för upptill 70 personer, och ligger i anslutning till terrassen. FYR har fönster från golv till tak och en sann panoramavy mot havet. Du sitter inne men det känns som ute. Vasas soligaste terrass finns på Faros. Med underbar panoramavy får du uppleva sommaren när den är som bäst. Vi har plats för ca 300 personer. Här kan du njuta av både mat och dryck.

  +358 45 151 3007

  info@faros.fi

  http://www.faros.fi

  Facebook

 • Fiskdisken

  Fiskstranden, Vasa

  Fiskdisken är fisk- och delibutiken som skapar en helhetsupplevelse av hög kvalitet. En saluhallskänsla i miniatyr där du alltid kan få tips på recept för de råvaror du köper. Du besöker Fiskdisken då du vill tillreda dina middagar själv, ta dig en fisksmörgås som enkelt mellanmål, eller vill köpa färdigt tillredda matportioner som underlättar din vardag antingen till lunch eller middag.

  Vid lunchtid serveras bl.a. alltid dagens soppa och dagens sallad. Avnjut på plats med härlig havsutsikt eller ta med och låt väl smaka på något fint ställe utomhus vid Fiskstranden, på en brygga eller i parken.

  Din fyrbenta vän är också välkommen med på terrassen.

  +358 50 409 8150

  info@fiskdisken.fi

  https://fiskdisken.fi/

  Facebook

 • Restaurant HEJM

  Blå vägen 1b, Vaasa

  Välkommen till Vasas nya vardagsrum!

  Lunch – Fika – Middag. För oss handlar ett restaurangbesök om en helhetsupplevelse. Förutom värme och en avslappnad gemenskap gillar vi vällagad mat som utgår från traditionella metoder, med en modern touch. Vi älskar att jobba tillsammans med lokala producenter och på vår meny finns mycket grönt men såklart också kött och fisk. Vi vill erbjuda något för alla smaker!

  En trappa upp finns vårt event- loft, en ljus våning med stora fönster och en vacker utsikt mot Södra Stadsfjärden. Loftet passar utmärkt för olika tillställningar och möten.

  I anslutning till event- loftet finns också vår takterrass med den fantastisk utsikt över vattnet. För privata tillställningar går det utmärkt att abonnera HEJM.

  Välkomna HEJM!

  Önskar, Mattias, Simon, Anna, Michael

  +358 40 773 2176

  info@restauranthejm.com

  https://restauranthejm.com/

  Facebook

 • Inrehamnens Terrass

  Inre hamnen i Vasa

  Mer än bara en terrass!

  Vasas största underhållningsterrass med havsutsikt.  Terrass för upp till 500 personer på ett fantastiskt läge vid Vasas Inre hamn. 12 timmars sol på terrassen varje sommardag. Live spelningar från onsdag till lördag varje vecka. Aktuella artister kvalitetsunderhållning.

  045 1509540

  marika@sisasatamanterassi.fi

  https://sisasatamanterassi.fi/

  Facebook

 • Wasa Up - klättringscenter

  Strandgatan 2, Vasa

  Vasa klättercenter, Wasa Up, erbjuder både lättare klättringsrutter för nybörjare och rutter som kräver teknik och uthållighet för den mer erfarna klättraren.

  Du kan också utmana dig själv och dina vänner på ninjabanan och hitta ny styrka, balans och välmående i våra gruppträningstimmar. Klättring och OCR-banan kan du enkelt pröva på utan tidsbokning!

  Hos oss kan du även boka mångsidiga paket för olika grupper för att t.ex. stärka gruppdynamiken eller välmåendet. Välkommen!

   

  +358 50 543 4907

  info@wasaup.fi

  https://www.wasaup.fi

  Facebook

 • Seglis

  Uddnäsvägen 14, Vasa

  Restaurang Seglis är vackert belägen vid havet på ön Vasklot, endast 2 km från Vasa centrum. Under sommarhalvåret erbjuder vi lunch och a la carte som kan avnjutas inne eller på vår terrass med vacker havsutsikt. Hos oss kan du även ordna privatbeställningar så som bröllop och födelsedagsfester (inte under juni-juli). Under hösten och fram till jul har vi öppet på beställning.

  +358 50 362 4292

  info@seglis.fi

  https://www.seglis.fi

  Facebook

 • Stadsfjärdsleden

  Fiskstranden, Strandgatan, Vasa

  Den första delen av frilutsleden runt Södra Stadsfjärden är klar (invigning 1.6.2022). Den tio kilometer långa leden går längs Sundomvikens strand från Fiskstranden ända till Risö, och längs med leden har man byggt bland annat nya rastplatser och en helt ny bro över Gamla Vasa kanal.

  Fakta om den nya leden

  • Fiskstranden-Risö är början på en cirka 30 lång friluftsled runt Södra Stadsfjärden.
  • Längs med leden har rastplatser, bänkar och landstigningsplatser för paddlare byggts. Därtill har belysningen och skyltarna förbättrats.
  • På leden finns flera kulturhistoriskt värdefulla objekt, som skyltar som rests längs leden berättar mer om.
  • Friluftsleden är till största delar tillgänglig och exempelvis från Sunnanvik går en två meter bred tillgänglig passage ända fram till Fyrstenen.

   

  https://www.vaasa.fi/sv/aktuellt/den-forsta-delen-av-friluftsleden-runt-sodra-stadsfjarden-ar-klar-invigningen-halls-vid-fyrstenen-1-6/

 • Strampen

  Strandgatan 6, Vasa

  Restaurang Strampen ligger i natursköna Inre hamnen i Vasa och är en av Finlands äldsta paviljong med sina 150 år på nacken. Restaurangen rymmer cirka 220 personer och sommartid har vi även tillgång till 400 kundplatser på terrassen. Vi har öppet från mitten på april fram till jul, vi serverar både lunch och à la carte och i december dukar vi upp julbord. Vi arrangerar även större privata tillställningar, företagsfester och bröllop.

  +358 41 451 4512

  https://www.strampen.com

  Facebook

 • Terranova

  Museokatu 3, Vaasa

  Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.

  I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena; klappa en vikare eller röra vid en flera miljarder år gammal sten, dyka under ytan i ett virtuellt akvarium och titta på naturfilmer i auditoriet.

  Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen. Mer information om Höga kusten och Kvarkens världsarvsområde hittar du här: www.merenkurkku.fi och www.naturumhogakusten.se

  +358 6 325 3800

  museoinfo@vaasa.fi

  https://vasastadsmuseer.fi/osterbotten-museum/utstallningar-evemang/terranova/

  Facebook

 • Villa Sandviken

  Sandviksparken, 65100 Vaasa

  Upplevelser sedan år 1846.
  Villa Sandviken i Vasa är fylld med stämning, gångna tiders stjärnglans och fascinerande smaker.  I villan förvandlas det gamla till nytt – på tallriken möts traditionella tekniker med moderna kryddor. Njut av servicen, som varmt välkomnar alla våra kunder. Villans traditioner och berättelser är vår inspiration, god mat vår passion.

  +358 44 4915541

  myynti@nhgroup.fi

  http://www.villasandviken.fi/

  Facebook

 • WET Station Vaasa

  Sandö, 65170 Vasa

  Västkustens Pärla Vasa bjuder på fina förhållanden för vattenaktiviteter.  Vid Sandö simstrand kan du pröva på SUP-paddling, kajaker, E-foil eller njuta i den flytande vattenparken.

   

  +358 44 727 9108

  wetboysfinland@gmail.com

  https://wetboys.johku.com/

  Facebook

 • ZIP Adventure Park

  Uddnäsvägen 15, Vasa

  Välkommen till Zip Adventure Park – äventyrsparken, vackert belägen i Vasa, Finlands soligaste stad. Här kan du uppleva en annorlunda, fartfylld och utmanande dag i äventyrets tecken oavsett ålder och oavsett om du är tillsammans med familjen, företaget, din förening eller kompisgänget. Vi erbjuder utmaningar för alla åldersgrupper – förflytta dig mellan trädtopparna, utmana dig själv och njut av både spänningen och utsikten.

  +358 40 832 2221

  info@zipadventurepark.fi

  http://www.zipadventurepark.fi

  Facebook

Berättelser från Vasaregionen